Bárkit utolérhet a zöld bírság

agrarszektor.hu
Budapest, 2012. február 27. - 2010-ben több mint 5,6 milliárd forint összegben szabtak ki bírságot a vállalatokra a környezetvédelmi felügyelőségek: a jogszabályok betartásával ennyit spórolhattak volna a hazai cégek. A zöld önellenőrzés eszközeként jött létre a magyar fejlesztésű GreenLex szoftver.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Március 1-ig minden tíz főnél többet alkalmazó termelő cégnek hulladékgazdálkodási adatszolgáltatási kötelezettsége van, amely nem teljesítése akár 200 000 Ft-tal is csorbíthatja a vállalati kasszát . A közel 300 környezetvédelmi jogszabály közül ez pusztán egy, amelynek elmulasztása bírság kivetését eredményezheti. A szaporodó, folyamatosan változó és gyakran félreértelmezett környezetvédelmi jogszabályok tengerében nem meglepő, hogy nehézséget okoz egy KKV-nak, hogy figyelemmel kísérje a törvényi változásokat, és az effektív környezetvédelmi munka mellett azonosítani tudja cége gyenge pontjait.

"A jogszabályoknak való megfelelést a vállalatok mintegy ötödénél a környezetvédelmi bírság ténye motiválja " - mondta Nagy Gréta, a Dandelion Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft ügyvezetője. A motiváció ellenére nehéz a megfelelés: tíz KKV közül mindössze egy teljesíti önállóan a vonatkozó hatósági előírásokat, kb. hét felszólítást követően, és kettő csak hatósági kényszerre. Pedig már a felszólítás is bírságot vonhat maga után. Ma Magyarországon tehát tízből kilenc KKV ki van téve annak a veszélynek, hogy fizetnie kelljen környezetvédelmi területen az előírások rosszul vagy nem teljesítésért.

Riasztó adat, hogy 2010-ben 5 660 030 308 forint összegben vetett ki bírságot az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és a tíz regionális felügyelőség. A szabálysértések hátterében elsősorban a szándékos mulasztás, az ismerethiány, a szájhagyomány útján terjedő jogértelmezés és a pénzhiány állnak.

"A hazai fejlesztésű GreenLex szoftverrel bármely KKV maga ellenőrizheti, hogy megfelel-e a környezetvédelmi jogszabályoknak, és mikor, mely területen van adatszolgáltatási határidő" - mondta dr. Zilahy Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karának tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, a Tisztább Termelés Magyarországi Központjának igazgatója.

A szakáganként alkalmazható szoftverben közel 2500 kérdés található, amelyek segítségével bárki, aki jól ismeri a vállalatot, könnyen feltárhatja a környezetvédelmi hiányosságokat. A kitöltést kérdésekhez kapcsolódó magyarázatok segítik. Mindeközben a vállalati adatok titkosak maradnak, szakértők használatára pedig csak a problémás területeknél van szükség. Pénzt és időt lehet megtakarítani a rendszer részét képező jogszabályi változásokat tartalmazó hírlevelekkel és értesítésekkel is, hisz ezek kiváltják más tematikus adatbázisok használatát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03