2020. május 28. csütörtök Emil, Csanád

Hírek - Piac

Bioalapú gazdaság: konzultációt indított az EU

Az Európai Bizottság két környezetvédelmi témájú online konzultációt indított. Az elsőt azon politikai alternatívák kapcsán, amelyek a természeti források hatékonyabb felhasználására való áttérést segíthetik elő az európai gazdaságban. A második a fenntartható fejlődéssel foglalkozó 2012. évi Rio de Janeiro-i ENSZ-konferencián képviselendő uniós álláspontról szól.
 
 

A forráshatékonyságra vonatkozó konzultáció „az erőforrás-hatékony Európa” menetrendjének előkészítését szolgálja, melynek összeállítása 2011 nyarára várható. Ez év január 26-án a Bizottság közleményt adott ki az erőforrás-hatékony Európáról – az európai munkahelyteremtést és növekedést célzó Európa 2020 stratégia egyik kiemelt kezdeményezéséről –, melyben több, 2011-re és 2012-re tervezett bizottsági kezdeményezés is bemutatásra kerül. Ezek sorában ott szerepel az említett menetrend is.

A második konzultáció a fenntartható fejlődéssel foglalkozó 2012. évi ENSZ-konferencián képviselendő EU-álláspont kialakítását segíti. Az 1992-es Rio de Janeiro-i Föld-csúcstalálkozó huszadik évfordulóján megrendezendő, Rio+20-ként is emlegetett konferencia célja az eddigi előrelépés értékelése, a kötelezettségvállalások végrehajtásában mutatkozó hiányosságok megállapítása és a felmerülő kihívások kezelése. A konferencia két fő témával foglalkozik: „zöld gazdaság a fenntartható fejlődés és a szegénység felszámolása keretében”, valamint „a fenntartható fejlődés intézményi kerete”.

A beérkező válaszok beépülnek az EU álláspontjáról szóló, 2011 tavaszán közzéteendő közleménybe, valamint a többi uniós intézménnyel ezt követően folytatandó vitába. A konzultáció nyitva áll valamennyi érdekelt előtt az EU-ban és harmadik országokban. A beérkező válaszok kiértékelése után a Környezetvédelmi Főigazgatóság az interneten jelentést tesz közzé a konzultációról.

Végül konzultációt kezdeményezett a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság is az Európa 2020 stratégia forráshatékonysági és egyéb szempontjairól. A figyelem itt az európai bioalapú gazdaság aktuális helyzetére és majdani lehetőségeire irányul. A konzultáció során a forráshatékonysági kérdéseken túl válaszokat várnak arra vonatkozóan is, hogy milyen lehetőségek rejlenek a bioalapú gazdaságban az innováció ösztönzése és a társadalmi kihívások kezelése tekintetében. A konzultáció eredményei a fenntartható bioalapú gazdaság 2020-ig történő megvalósításáról szóló európai stratégia és cselekvési terv előkészítését fogják segíteni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu