2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Piac

Biobrikettüzemet avattak Simontornyán

Mezőgazdasági és faipari hulladékokat felhasználó biobrikettüzemet adtak át május végén Simontornyán. A 70 millió forintos beruházással, 70 százalékos EU-támogatás mellett épült üzemet Csőszné Kacz Edit (független), Simontornya polgármestere, Tóth Ferenc Tolna megyei kormánymegbízott és Klopcsik István tulajdonos avatta fel - számol be az MTI.
 
 

A 49 millió forint európai uniós támogatást a leghátrányosabb helyzetű kistérségek telephely-fejlesztési keretéből nyerte el a vállalkozó. Közölte: a 750 négyzetméteres üzemben - ahol jelenleg három, később 5-6 fő dolgozik majd - szalmából, kukoricaszárból, fanyesedékből állítanak elő biobrikettet magyar gyártású technológia segítségével.

A berendezés óránként 500 kilogramm termék előállítására képes, az üzem legkevesebb évi 300 tonnás kapacitással működik - mondta Klopcsik István, aki a várható árbevételről nem kívánt nyilatkozni. Megjegyezte: a biobrikett azért környezetbarát fűtőanyag, mert elégetése során annyi szén-dioxid szabadul fel, mint amennyit a gyártásához felhasznált növény felvett a környezetből.

A simontornyai üzemben készülő fűtőanyag az alapanyagokon kívül mást nem tartalmaz, kötőanyagát a préselés során a nyomás- és hőmérséklet-növekedés hatására kiváló kémiai anyag, a lignin adja. A növényeket az eljárás során kétszeresükre sűrítik, és 10 százalékos nedvességtartalmú, kilogrammonként 17-18 megajoule fűtőértékű brikettet állítanak belőlük elő. A fűtőanyagot a tervek szerint olasz és magyar piacon értékesítik - közölte az üzem tulajdonosa.

 

forrás: MTI/alternativenergia.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu