Bioetanol üzem épül Dunaföldváron: félmillió tonna kukoricát visz el

agrarszektor.hu
Bár a korábban bejelentettnél negyedévvel később, 2012. március 1-re készül el a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanolgyártó üzeme, a beruházás az ütemterv szerint halad - mondta a cég projektmenedzsere kedden, az építkezésen tartott helyszíni bejáráson.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenleg félig készen áll a legnagyobb készülő hazai bioetanol-üzem négy fermentáló - erjesztő - tartálya, a gyártó- és az energiaközpont alapozását végzik, és elkezdődött az összesen közel húszezer köbméternyi tárolókapacitás építése is - közölte az MTI-vel Reng Zoltán.

Az üzemet 200 millió dolláros beruházással építi meg az amerikai Fagen Inc. és az ír Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. A technológia az Egyesült Államokból érkezik, a beszállítók nagy része ugyanakkor hazai vállalkozás - mondta a projektmenedzser. A társaság várhatóan 300-400 millió forintos helyi adót fizet majd, közvetlenül 77 emberek ad munkát, közvetetten mintegy ezer fő foglalkoztatásához járul hozzá.

Az üzem a tervek szerint évi 575 ezer tonna magyar kukoricát dolgoz fel zárt rendszerű technológiával, és ugyancsak éves szinten 240 millió liter bioetanolt állít elő. A létesítmény úgy készül, hogy a közeljövőben akár kétszeresére növelhető a kapacitása - közölte a szakember. Reng Zoltán az MTI kérdésére elmondta: várhatóan Dunaföldvár 50-100 kilométeres körzetéből számítanak az alapanyagra, és bizonyos mennyiségű kukoricát már az idén lekötnek.

Az etanol melléktermékeként évi 175 ezer tonna gabonatörkölyt is előállítanak, majd melyet állateledelként elsősorban Magyarországon szeretnék értékesíteni, amivel kiváltható lenne a génmódosított, importból származó szója. "Ezzel minőségi változást érnénk el az állattartásban, ami középtávon maga után vonhatná a hazai állatállomány növekedését" - tette hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?