2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Piac

Bioetanol üzem épül Dunaföldváron: félmillió tonna kukoricát visz el

Bár a korábban bejelentettnél negyedévvel később, 2012. március 1-re készül el a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanolgyártó üzeme, a beruházás az ütemterv szerint halad - mondta a cég projektmenedzsere kedden, az építkezésen tartott helyszíni bejáráson.
 
 

Jelenleg félig készen áll a legnagyobb készülő hazai bioetanol-üzem négy fermentáló - erjesztő - tartálya, a gyártó- és az energiaközpont alapozását végzik, és elkezdődött az összesen közel húszezer köbméternyi tárolókapacitás építése is - közölte az MTI-vel Reng Zoltán.

Az üzemet 200 millió dolláros beruházással építi meg az amerikai Fagen Inc. és az ír Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. A technológia az Egyesült Államokból érkezik, a beszállítók nagy része ugyanakkor hazai vállalkozás – mondta a projektmenedzser. A társaság várhatóan 300-400 millió forintos helyi adót fizet majd, közvetlenül 77 emberek ad munkát, közvetetten mintegy ezer fő foglalkoztatásához járul hozzá.

Az üzem a tervek szerint évi 575 ezer tonna magyar kukoricát dolgoz fel zárt rendszerű technológiával, és ugyancsak éves szinten 240 millió liter bioetanolt állít elő. A létesítmény úgy készül, hogy a közeljövőben akár kétszeresére növelhető a kapacitása – közölte a szakember. Reng Zoltán az MTI kérdésére elmondta: várhatóan Dunaföldvár 50-100 kilométeres körzetéből számítanak az alapanyagra, és bizonyos mennyiségű kukoricát már az idén lekötnek.

Az etanol melléktermékeként évi 175 ezer tonna gabonatörkölyt is előállítanak, majd melyet állateledelként elsősorban Magyarországon szeretnék értékesíteni, amivel kiváltható lenne a génmódosított, importból származó szója. „Ezzel minőségi változást érnénk el az állattartásban, ami középtávon maga után vonhatná a hazai állatállomány növekedését” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu