2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Piac

Brazíliának elment a kedve a cukortermeléstől - Kezdhetjük az örömtáncot?

Mivel a cukorárak már a harmadik éve gyengélkednek, az etanol iránti igény viszont nő, a braziloknak egyre inkább elmegy a kedvük a cukorgyártástól. 12 éves mélypontra süllyedhet a cukorexportjuk. Vajon ez fogja elhozni a várva várt piaci fordulatot? Sajnos, nem eszik ilyen forrón a kását...
 
 

A világpiaci cukorárak 2017 szeptembere óta mintegy 33 százalékkal estek, ami sehol nem növeli a termelési kedvet. Az etanol iránt viszont nőtt a kereslet. Emiatt a dél-amerikai ország cukornádtermésének már csak 35 százalékát fordíthatják 2019/20-ban cukorelőállításra, így tovább csökken az aránya az alternatív termékhez, az etanolhoz képest  - számol az USDA.

A cukornádtermés egyébként felülmúlja a tavalyit, 635 millió tonna kerülhet feldolgozásra, ebből 29,35 millió tonna cukor készülhet 2019/20-ban. Ez a növekvő etanolgyártás miatt 9 százalékkal kevesebb is, mint tavaly volt. Az amerikai elemzők  a 2019/20 -as gazdasági évre 18,62 millió tonnás cukorexportot várnak - ez pedig 5 százalékos zsugorodás az előző szezonhoz mérten (19,6 millió tonna) és az elmúlt 12 év legalacsonyabb kivitele lehet. 

Brazília közvetlenül Algériába, Kínába és Bangladesbe szállítja ki a legtöbb cukrot, az indiai kivitel 60 százalékkal esett. Az ország pillanatnyilag vitában áll Indiával az ottani cukortámogatások miatt, melyeknek köszönhetően India tavaly egyetlen év alatt 2 millió tonnáról 5 millió tonnára tudta növelni cukorexportját, a futó gazdasági évben pedig 6 millió tonnás kivitelt célzott meg.

Cukornádrakodás Indiában (MTI/EPA/Raminder Pal Szingh)

Ez elkeserítő annak fényében, hogy a brazil kivitel csökkenése alig egy millió tonnás feleslegtől szabadítja meg a világpiacot. Eközben India két év alatt 4 millió tonnával többet zúdít a világkereskedelemre. A brazil kormány a WTO-hoz fordut az indiai támogatások miatt, a vita még nem dőlt el.

Eközben Európa a cukorgyárak bezárásával reagál a nyomott árakra, ettől várja a kereslet-kínálat rendeződését. A témáról itt írtunk legutóbb:

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu