Brazíliának elment a kedve a cukortermeléstől - Kezdhetjük az örömtáncot?

Agrárszektor
Mivel a cukorárak már a harmadik éve gyengélkednek, az etanol iránti igény viszont nő, a braziloknak egyre inkább elmegy a kedvük a cukorgyártástól. 12 éves mélypontra süllyedhet a cukorexportjuk. Vajon ez fogja elhozni a várva várt piaci fordulatot? Sajnos, nem eszik ilyen forrón a kását...

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A világpiaci cukorárak 2017 szeptembere óta mintegy 33 százalékkal estek, ami sehol nem növeli a termelési kedvet. Az etanol iránt viszont nőtt a kereslet. Emiatt a dél-amerikai ország cukornádtermésének már csak 35 százalékát fordíthatják 2019/20-ban cukorelőállításra, így tovább csökken az aránya az alternatív termékhez, az etanolhoz képest  - számol az USDA.

A cukornádtermés egyébként felülmúlja a tavalyit, 635 millió tonna kerülhet feldolgozásra, ebből 29,35 millió tonna cukor készülhet 2019/20-ban. Ez a növekvő etanolgyártás miatt 9 százalékkal kevesebb is, mint tavaly volt. Az amerikai elemzők  a 2019/20 -as gazdasági évre 18,62 millió tonnás cukorexportot várnak - ez pedig 5 százalékos zsugorodás az előző szezonhoz mérten (19,6 millió tonna) és az elmúlt 12 év legalacsonyabb kivitele lehet. 

Brazília közvetlenül Algériába, Kínába és Bangladesbe szállítja ki a legtöbb cukrot, az indiai kivitel 60 százalékkal esett. Az ország pillanatnyilag vitában áll Indiával az ottani cukortámogatások miatt, melyeknek köszönhetően India tavaly egyetlen év alatt 2 millió tonnáról 5 millió tonnára tudta növelni cukorexportját, a futó gazdasági évben pedig 6 millió tonnás kivitelt célzott meg.

Cukornádrakodás Indiában (MTI/EPA/Raminder Pal Szingh)

Ez elkeserítő annak fényében, hogy a brazil kivitel csökkenése alig egy millió tonnás feleslegtől szabadítja meg a világpiacot. Eközben India két év alatt 4 millió tonnával többet zúdít a világkereskedelemre. A brazil kormány a WTO-hoz fordut az indiai támogatások miatt, a vita még nem dőlt el.

Eközben Európa a cukorgyárak bezárásával reagál a nyomott árakra, ettől várja a kereslet-kínálat rendeződését. A témáról itt írtunk legutóbb:

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?