Breaking: Kína elvágta az amerikai szója útját is!

agrarszektor.hu
A Bloomberg két órával ezelőtt közölte a hírt: Kína 25 százalékos vámot vetett ki az USA-ból érkező szójababra. A hír sokkolta a piacot, megingatta a kukorica árfolyamát, és hatással lesz a sertéshús értékesítési lehetőségeire is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Most jött a hír, hogy Kína 25%-os importvámot vezet be az USA-ból származó szójababra. Emiatt drasztikus árzuhanás indult el a terménypiacon annak ellenére, hogy az amerikai farmerek a korábban vártnál kisebb területen készülnek elvetni ezt a fehérjenövényt. A szójabab tőzsdei jegyzése pillanatok alatt 4-4,5 százalékot esett, és a kukoricát is magával rántotta (-3/-3,5 százalék).

A vámemelés mintegy 14 milliárd (!) dollár (3556 milliárd forint) értékű szóját érint, kb. 35 millió tonnás mennyiséggel. Hatása a kínai takarmánypiacra, különösképpen a sertéshizlalásra is drasztikus lesz. Eredményeképpen az európai sertéshús versenyképesebbé válik a kínai előállítású, eddig olcsó sertéssel szemben a hatalmas ország belső piacán. (Mivel az amerikai sertéshúst is 37 százalékos vámmal terhelte Peking, így az már eleve visszaszorulhat Kínában.)

EZ IS ÉRDEKELHET

Kína nemcsak a szóját, de további termékeket is megnevezett a büntető intézkedés keretében: összesen 50 milliárd (!) USD értékű árut érinthet a válaszlépést, amit eredetileg az amerikaiak acél- és aluminíumbehozatalt korlátozó vámemelése indított el. Az első hírek kemikáliákról és repülőgépekről szólnak. Amint pontosabbat lehet tudni, azonnal közreadjuk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?