2018. szeptember 24. hétfő Gellért, Mercédesz

Hírek - Piac

Breaking: Kína elvágta az amerikai szója útját is!

A Bloomberg két órával ezelőtt közölte a hírt: Kína 25 százalékos vámot vetett ki az USA-ból érkező szójababra. A hír sokkolta a piacot, megingatta a kukorica árfolyamát, és hatással lesz a sertéshús értékesítési lehetőségeire is.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Most jött a hír, hogy Kína 25%-os importvámot vezet be az USA-ból származó szójababra. Emiatt drasztikus árzuhanás indult el a terménypiacon annak ellenére, hogy az amerikai farmerek a korábban vártnál kisebb területen készülnek elvetni ezt a fehérjenövényt. A szójabab tőzsdei jegyzése pillanatok alatt 4-4,5 százalékot esett, és a kukoricát is magával rántotta (-3/-3,5 százalék).

Szójabab: 35 millió tonna amerikai export forog kockán

A vámemelés mintegy 14 milliárd (!) dollár (3556 milliárd forint) értékű szóját érint, kb. 35 millió tonnás mennyiséggel. Hatása a kínai takarmánypiacra, különösképpen a sertéshizlalásra is drasztikus lesz. Eredményeképpen az európai sertéshús versenyképesebbé válik a kínai előállítású, eddig olcsó sertéssel szemben a hatalmas ország belső piacán. (Mivel az amerikai sertéshúst is 37 százalékos vámmal terhelte Peking, így az már eleve visszaszorulhat Kínában.)

Kína nemcsak a szóját, de további termékeket is megnevezett a büntető intézkedés keretében: összesen 50 milliárd (!) USD értékű árut érinthet a válaszlépést, amit eredetileg az amerikaiak acél- és aluminíumbehozatalt korlátozó vámemelése indított el. Az első hírek kemikáliákról és repülőgépekről szólnak. Amint pontosabbat lehet tudni, azonnal közreadjuk.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság
  Támogató:

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu