Csarnoktrendek a mezőgazdaságban (x)

agrarszektor.hu2022. február 3. 15:00

Mi mindenre jó egy acélcsarnok?

Jóllehet a kalkuláció könnyűszerkezetes acélcsarnokok esetén is nehezen kiszámíthatóvá vált az elmúlt 9 hónapban, máig sokak szerint ezek az épületek inkább tipikusan egyszerűbb funkciók betöltésére alkalmasak, bármennyire is költséghatékony megoldást jelenthetnek sok szempontból.

Különösen, ha azt vesszük, hogy ezek az épületkonstrukciók ma már a mezőgazdaságban is a legkülönfélébb igényeknek kell megfeleljenek az egyszerű tárolótól a hűtőházakig, a bekerülési költségek és a kivitelezés gyorsasága akár anyagi előnyt is kínálhat. Míg korábban valóban kizárólag műhelyek, raktárak vagy kisüzemek működtek acélcsarnokokban, mára olyan vállalkozások választják beruházási terveikhez, amelyek jól példázzák a sokoldalú kihasználhatóságukat. Ilyen példa a mezőgazdaságban a Hári Díszfaiskola kreatív és költséghatékony működése, amelyről adatokkal alátámasztva a tulajdonos számolt be.

Kedvező energiaköltségek
A Zala megyében működő cég egy 15,4 m széles, 37 m hosszú és 4 m vállmagasságú, 10 fokos tetőlejtéssel épített Astrigma csarnokban működik közel 3 éve. Maga a csarnok vázszerkezete Sigma 400, 4 méteres tengelytávolsággal. A tetőn és az oldalfalon 100 mm vastagságú PIR szendvicspanel burkolat biztosítja a megfelelő beltéri klímát a növények optimális növekedéséhez, valamint a dolgozók komfortérzete növelése érdekében hosszú, sorolt ablakok adják a nappali fényt. A csarnokot ugyanakkor gépek, traktortok karbantartására, illetve műhely- és raktárként is funkcionál, hisz a tér maximális kihasználása mindig kardinális kérdés egy ilyen épület estében.
Hári Zsolt ügyvezető igazgató szerint a lehető legjobb döntés volt az acélcsarnokban való berendezkedés, hiszen annak ára, tartóssága, relatív alacsony energiaköltsége és gyors kivitelezése mind folyamatosan hozzájárulnak a cég fejlődéséhez.

Hári díszfaiskola, Pötréte

Látvány és szigorú funkció egy fedél alatt
Hasonló megfontolásból választott új telephelye székhelyéül két könnyűszerkezetes acélcsarnokot a kecskeméti vállalkozó, Németh Csaba is, mely épületek ma a Midszenty húspiacnak adnak helyet.

Midszenty Húspiac, Kecskemét

A választott épületek kiváló példái annak hogyan is funkcionálhat egymás mellett egy egységként a modern és ízléses kereskedelmi tér a hústárolást és -rendszerezést rugalmasan kiszolgáló üzemcsarnokkal. Az eladótér egy 12mx25mx3m méteres szigetelt acélcsarnok, amely mögött épült a méretéiben sokkal nagyobb, 18mx57mx6,3m méteres hűtőház. A kívülről trapézlemez burkolatú épület érdekessége, hogy a szigetelés a vázszerkezetek belső részére került. Ez utóbbi megoldás azért volt kiemelten fontos, mert a csarnok különböző funkciójú helyiségei esetén - hűtőkamrák, fagyasztók és a konyha - különböző hőfok biztosítására van szükség, így az épület egyes részeinek hőszigetelését ehhez alkalmazkodva alakították ki.

A Frisomat több mint 30 éves tapasztalatát felhasználva egy máig rugalmasan, de jól kiforrott technológiával dolgozó gyártó. Ugyanakkor az elmúlt évben tapasztalható extrém építőipari áringadozás az értékesítési folyamatok újragondolására késztette a cég vezetését Mészáros Zoltán, a Frisomat értékesítési vezetője számolt be arról, hogy volt olyan eset ebben az időszakban, amikor a szerződéskötés és a csarnokok elemeinek országba érkezése közötti - ugyan ritkán előforduló - fél évben az acélcsarnok telepítésének teljes összege 30%-ot emelkedett. Nyilvánvaló, hogy az eladó és a vásárló helyzete is hasonlóan kellemetlen ilyen esetekben. "Ennek elkerülésére, a megrendelés és szállítás közötti idő minél rövidebbre és kiszámíthatóbbá tételére napi gyakorlattá vált, hogy jogerős építési engedély birtokában adunk szívesen árajánlatot." - mondta el a cég eladásaiért felelős vezető. - "Amíg beérkeznek a legyártott elemek elkészülhet az alapozás. Cél, hogy a folyamatot minél jobban gyorsítsuk ezzel az árfolyam-kockázatokat elkerüljük."

Normál körülmények között egy teljesen alap tulajdonságokkal rendelkező csarnoknak megvalósításának optimális lefolyási ideje 6-8 hónap. Ilyen lehet egy 10 fokos lejtésű, rácsostartós vagy lapostetős csarnok, mérettől függően. A legnépszerűbb koncepció mégis a 22 fokos lejtésű tetővel épített, 500 és 2000 négyzetméter alapterületű csarnokok, melynek kategóriájában a Frisomat minden bizonnyal piacvezető szerepet tölt be Magyarországon. Felmerülhet a kérdés: melyik a leggazdaságosabb opció ennyi féle variáció és lehetőség között? A válasz itt sem adott egyértelműen, ugyanis sok függ a csarnok rendeltetésétől, annak alapterületétől, a szigetelés és fűtés mibenlététől. Rengeteg tényező befolyásolhatja még viszonylag stabil piaci körülmények között is az árképzést, nemhogy ilyen bizonytalan beszerzési feltételek között.

Az akár fél évvel korábban még általánosnak tekinthető, nettó 40-100 000 Ft között négyzetméter ár sávnak inkább a felső negyedében indulnak az alapszerkezetű csarnokok bekerülési költségei. Az átlagos kialakítású és felszereltségű, 400 m2 körüli alapterülettel rendelkező üres, szigetelt csarnok 100 cm szendvicspanel tetővel és szintén 100 cm oldalfallal, megközelítőleg 95 000 Ft-os nettó négyzetméter ártól kezdődik.

További információ: Acélcsarnokok a csarnoképítés nemzetközi szakértőjétől - Frisomat.hu

(x)

Címkék: