2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Piac

Csodafarmok városokban? - El sem hinnéd, miket termelnek

Talaj nélküli, fedett farmot hoznak létre az USA-ban, amely például szolgálhat arra, hogy városokban is lehet gazdaságosan haszonnövényeket termelni. A tervek szerint első lépésként vegyszermentesen állítanának elő zöldségeket és fűszereket.
 
 

Olyan farmot épít fel egy cég az amerikai New Jersey államban, amelyen a haszonnövényeket talajmentes rendszerben termesztik majd. Az Aerofarm nevű vállalat egy régi ipartelepen, mintegy 69 ezer négyzetméteren hajtja végre a beruházást, amely az elképzelések szerint az év második felében el is készül.


Fotó: inhabbit.com


Céljuk az, hogy a helyi közösségen túl a térség piacait is elláthassák friss, egészséges élelmiszerrel. Zöldségfélék és fűszerek termesztését tervezik, de a módszer elvileg bármely növény előállítására alkalmas. A gyakorlatban viszont egyes növényeknél – például a paradicsomnál - problémák adódhatnak, mivel túl sok helyet foglalnak el. 


Fotó: inhabbit.com

A talaj nélküli rendszer lehetővé teheti azt is, hogy a városokban - ahol alig vannak termőtalajok - nagyobb mennyiségű növényt lehessen termelni. Az új megoldás lényege, hogy a növények gyökereit nem a talajba, hanem egy tálcákba helyezett szövetbe eresztik. A tálcák egymás fölött, több sorban helyezkednek el. Újrahasznosított vizet használnak, és mellőzik a műtrágyák és a növényvédő szerek használatát. Az épületben megfigyelő berendezések szabályozzák majd a szükséges szén-dioxid mennyiséget, továbbá a LED-megvilágítással biztosított fény hullámhosszát és intenzitását is.


Fotó: inhabbit.com

E módszernél a növények vízigénye több mint 95 százalékkal kevesebb a hagyományos gazdálkodásénál és hetvenötször többet teremnek – állítja a cég. Emellett kisebb helyen, kevesebb víz és tápanyag felhasználásával, sokkal gyorsabban tudnak fejlődni. Míg a hagyományos gazdálkodásban 30-45 nap alatt csíráznak ki, itt ehhez csak 12-16 napra van szükségük.

Így néz ki kisebb méretben egy kísérleti célból már létrehozott talaj nélküli farm.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó