Csordultig a világ szójával és napraforgóval, a repce viszont kevés lesz

agrarszektor.hu
Nem véletlenül csökkentek ennyivel az olajosmagárak, az idei termés várakozáson felüli lett. Az európai szárazságnak azonban hatása lesz a jövő évi repcetermésre, ami remélhetően az árak alakulására is pozitív hatással lesz. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentéséből szemezgettünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sok lett a szója

Az Oil World piacelemző vállalat novemberi előrejelzésében rekord mennyiségű szójababtermésre, 366 millió tonnára számít a világon a 2018/2019. gazdasági évben. Az északi féltekén 174 millió tonnát jeleznek a szakértők, ami 3 százalékkal múlná felül a 2017. évieredményt. Ugyanakkor a déli féltekén egyelőre igen óvatosak az előrejelzések, tekintettel arra, hogy ott 2019 tavaszán kerül betakarításra a 2018/2019. gazdasági évi termés: a 191 millió tonnára prognosztizált kibocsátás 11 százalékkal szárnyalná túl az idei eredményt.

A világ legnagyobb szójababtermelőjénél, az USA-ban közel 36 millió hektáron fejeződött be a szójabab betakarítása, és 3,5 tonna/hektár hozam mellett rekordtermés, 125 millió tonna (+4 százalék) került a tárolókba. Ukrajnában 1,7 millió hektárról 4,3 millió tonna szójabab termett, az átlagos hozam 2,6 tonna/hektár az APK-Inform tájékoztatása szerint. Oroszországban ennél gyengébb, 1,5 tonna/hektár átlagterméssel 2,6 millió hektáron (94 százalék) összesen 4 millió tonna szójababot takarítottak be a gazdák november végéig. Az Európai Unióban 990 ezer hektárról (+2 százalék) 2,8 tonna/hektár (+3 százalék) hozam mellett 2,7 millió tonna szójabab (+6 százalék) került a tárolókba, ami szép eredménynek számít.

A hazai, újtermésű, 51-53 százalék együttes fehérje- és zsírtartalmú szójababot átlagosan 109 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők november negyedik hetében.


Csúcsot döntött a napraforgó

Közel 52 millió tonna lehet a 2018/2019. gazdasági évi globális napraforgómagtermés, ami mindenkori rekordnak számít. Az Oil World előrejelzése szerint ez a volumen éppen fedezi a feldolgozóipar növekvő igényét, így a zárókészletben nem várható érdemi változás (3,7 millió tonna). A világ két meghatározó napraforgómag-termelőjénél, Oroszországban és Ukrajnában az Oil World elemzői 27,1 millió tonna termést jeleznek, ami 2,6 millió tonnával múlja felül a 2017. évi kibocsátást. Az Európai Unióban 9,6 millió tonna termés került a tárolókba, ami kissé elmarad az egy évvel korábbi rekordtól. A hírek tükrében nem meglepő, hogy Magyarországon a fizikai piacon átlagosan 88 ezer forint/tonnáért cserélt gazdát a napraforgómag november negyedik hetében az AKI PÁIR adatai szerint, ami rendkívül alacsony árnak számít.

Némi reményre ad okot a növénytermesztők körében, hogy a repce kilátásai - különösen Európa nagy termelőinél - nem túl jók. Az Európai Unióban a vetés idején uralkodó tartós szárazság jelentősen hátráltatta a szántóföldi munkákat, így a Tallage prognózisa szerint alig 6,2 millió hektárról (-10 százalék) arathatnak repcemagot a gazdák 2019 nyarán, vagyis az árak elszabadulására lehet készülni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?