2019. augusztus 20. kedd István

Hírek - Piac

Csordultig a világ szójával és napraforgóval, a repce viszont kevés lesz

Nem véletlenül csökkentek ennyivel az olajosmagárak, az idei termés várakozáson felüli lett. Az európai szárazságnak azonban hatása lesz a jövő évi repcetermésre, ami remélhetően az árak alakulására is pozitív hatással lesz. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentéséből szemezgettünk.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Sok lett a szója

Az Oil World piacelemző vállalat novemberi előrejelzésében rekord mennyiségű szójababtermésre, 366 millió tonnára számít a világon a 2018/2019. gazdasági évben. Az északi féltekén 174 millió tonnát jeleznek a szakértők, ami 3 százalékkal múlná felül a 2017. évieredményt. Ugyanakkor a déli féltekén egyelőre igen óvatosak az előrejelzések, tekintettel arra, hogy ott 2019 tavaszán kerül betakarításra a 2018/2019. gazdasági évi termés: a 191 millió tonnára prognosztizált kibocsátás 11 százalékkal szárnyalná túl az idei eredményt.

A világ legnagyobb szójababtermelőjénél, az USA-ban közel 36 millió hektáron fejeződött be a szójabab betakarítása, és 3,5 tonna/hektár hozam mellett rekordtermés, 125 millió tonna (+4 százalék) került a tárolókba. Ukrajnában 1,7 millió hektárról 4,3 millió tonna szójabab termett, az átlagos hozam 2,6 tonna/hektár az APK-Inform tájékoztatása szerint. Oroszországban ennél gyengébb, 1,5 tonna/hektár átlagterméssel 2,6 millió hektáron (94 százalék) összesen 4 millió tonna szójababot takarítottak be a gazdák november végéig. Az Európai Unióban 990 ezer hektárról (+2 százalék) 2,8 tonna/hektár (+3 százalék) hozam mellett 2,7 millió tonna szójabab (+6 százalék) került a tárolókba, ami szép eredménynek számít.

A hazai, újtermésű, 51-53 százalék együttes fehérje- és zsírtartalmú szójababot átlagosan 109 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron vásárolták a feldolgozók, kereskedők november negyedik hetében.


Csúcsot döntött a napraforgó

Közel 52 millió tonna lehet a 2018/2019. gazdasági évi globális napraforgómagtermés, ami mindenkori rekordnak számít. Az Oil World előrejelzése szerint ez a volumen éppen fedezi a feldolgozóipar növekvő igényét, így a zárókészletben nem várható érdemi változás (3,7 millió tonna). A világ két meghatározó napraforgómag-termelőjénél, Oroszországban és Ukrajnában az Oil World elemzői 27,1 millió tonna termést jeleznek, ami 2,6 millió tonnával múlja felül a 2017. évi kibocsátást. Az Európai Unióban 9,6 millió tonna termés került a tárolókba, ami kissé elmarad az egy évvel korábbi rekordtól. A hírek tükrében nem meglepő, hogy Magyarországon a fizikai piacon átlagosan 88 ezer forint/tonnáért cserélt gazdát a napraforgómag november negyedik hetében az AKI PÁIR adatai szerint, ami rendkívül alacsony árnak számít.

Némi reményre ad okot a növénytermesztők körében, hogy a repce kilátásai - különösen Európa nagy termelőinél - nem túl jók. Az Európai Unióban a vetés idején uralkodó tartós szárazság jelentősen hátráltatta a szántóföldi munkákat, így a Tallage prognózisa szerint alig 6,2 millió hektárról (–10 százalék) arathatnak repcemagot a gazdák 2019 nyarán, vagyis az árak elszabadulására lehet készülni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu