Drága a tejzsír, drága a vaj

agrarszektor.hu
A termelők örülnek, jó ára van a tejnek, különösen a külpiacokon. Az elmúlt fél évben Romániába szállítottuk ki a legtöbb teljes nyerstejet, és végre dobozos tejből is többet exportáltunk, mint amennyi belépet az országba.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A KSH adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 91,44 forint/kilogramm volt 2018  augusztusában, kiviteli ára pedig 103,77 forint/kilogramm. A nyerstej kivitele 24-szerese volt a behozatalnak. A nyerstej exportjának 86 százalékát a teljes, 14 százalékát a fölözött tej tette ki. Legfőbb exportpiacunk Románia, a teljes nyerstej 39 százaléka ide irányult. Fontos célpiacok még  Horvátország (16%), Olaszország (14%), Szlovénia (7%), Szlovákia (6%). A fölözött nyerstej 31 százalékát Lengyelországba, 21 százalékát Hollandiába, 12 százalékát Németországba, 9-9 százalékát Horvátországba és Szerbiába szállítottuk.

Forrás: AKI
A dobozos tej kivitele1,1-szerese volt a behozatal-nak. Az import 15 százalékkal csökkent, míg az export 10 százalékkal nőtt 2018 első fél évében az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A sajt és túró behozatala 2018 első hat hónapjában 1,9-szerese volt a kivitelnek. Az import fele Németországból, ötöde Lengyelországból, 7 százaléka Hollandiából származott.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A hazai előállítású adagolt vaj feldolgozói értékesítési ára 16 százalékkal, a tejfölé 8 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós frisstejé 2 százalékkal emelkedett.

Hogy miért ilyen drága a vaj, azt érzékelteti a tejzsír iránti élénk keresletet mutató ábra:

Forrás: AKI
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?