2021. május 12. szerda Pongrác

Hírek - Piac

Dühösek a franciák: egy év alatt 12-szeresére nőtt az importalma mennyisége

Még élénken emlékszünk a tavaly őszi almaháborúra, ami szintén a túlkínálat miatt bontakozott ki a magyar termelők és a felvásárló között. Legutóbb pedig a csehek panaszkodtak arra, hogy a lengyel dömping megfojtja őket, képtelenek versenyezni a külföldi árakkal. A franciák is hangoskodni kezdtek, de most kivételesen jogosnak tűnik a felháborodásuk: egy év alatt 12-szeresére nőtt a Lengyelországból érkező importalma mennyisége az országban.
 
 

A francia farmerek dühösek, arra panaszkodnak, hogy az uniós pénzeken nevelt lengyel alma elveszi az piacukat - írta a Business Insider Polska. A lengyelek azt felelik, hogy tisztességes piaci versenyben értékesítik a termékeiket Franciaországban. Az ügy háttere, hogy 2018 augusztusa és 2019 februárja között tizenkétszeresére nőtt a Lengyelországból érkező import. A tél végén 13,9 tonna almát vettek a franciák, míg egy évvel korábban még csak 1,16 tonnát - bukkant a hírre a napi.hu.

A szakértők azzal vádolják a lengyelországi farmereket, hogy az elmúlt tíz évben uniós támogatásból építették ki az almatermő gazdaságaikat, ennek köszönhető, hogy Lengyelország a világ második legnagyobb almatermelője lett. (Ez egyébként igaz, nem tilos, viszont okos húzásnak bizonyult - agrárszektor.hu.)

Mivel a 2014-es ukrajnai orosz beavatkozás nyomán bevezetett nyugati szankciókra válaszul Moszkva korlátozta az európai élelmiszerek importját, a lengyel termelők elvesztették legnagyobb piacukat, Oroszországot. Ezért új exportlehetőségek után kellett nézniük, amit az unió belső piacán találtak meg. A lengyelek a francia hőbörgést a potenciális vásárlóinkkal szembeni hangulatkeltésnek minősítették.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu