Dunát lehet rekeszteni az orosz búzával?

agrarszektor.hu
Fele akkora átlaghozamokkal termelnek, mint mi, de akkora területen, hogy a világ legnagyobb búzaexportőrévé nőtte ki magát Oroszország. A gabonakivitel 80 százalékát most is ez a termény teszi majd ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az USDA legfrissebb jelentése szerint Oroszországban a tavalyi rekordhoz képest 12 százalékkal kevesebb búza és 20 százalékkal kevesebb árpa teremhet. Előbbiből 68,5 millió tonnát, utóbbiból 16,8 millió tonnát várnak. Emellett 11,8 millió tonna kukoricára van kilátás. A kedvezőtlen időjárás miatt az exportálható gabonamennyiség csaknem 4 millió tonnával csökkenhet, de még így is 41 millió tonna feletti árutömegről van szó. A szárazság ugyanis ott sem okozott akkora kárt, mint az elsőre látszott, így az össztermésük még mindig a 10 éves átlag feletti lesz. A kivitel 80 százalékát a búza teszi ki. A legnagyobb vásárlóik Egyiptom, Törökország és Vietnám.

Oroszországban az óriási gabonamennyiség a rendelkezésre álló nagy területtel magyarázható, ugyanis az átlaghozamok 3 tonna alatt vannak búzából és 4 tonna alatt kukoricából. Hozzá kell tenni, hogy a kisebb hozamú, tavaszi vetésű kalászsok aránya jóval magasabb, mint nálunk, eléri a teljes vetett terület harmadát.

Állattenyésztésükben a takarmányadagok - hozzánk hasonlóan - gabonatúlsúlyosak, hiszen ez az alapanyag bőven a rendelkezésükre áll, azonban vitaminokból, ásványi anyagokból, aminosavakból és erjesztő baktériumokból erősen behozatalra szorulnak. A takarmánykiegészítők árának emelkedése növeli az állattartás költségeit is, ezért egyre nagyobb mértékben használják a helyi ipari feldolgozás melléktermékeit a takarmányozásban (cukorrépaszelet, kukoricaglutén, szeszipari moslék stb.).

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03