EB: Idejétmúlt az energiatermékek adóztatása

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság ma előterjesztette az energiatermékek európai unióbeli adóztatása idejétmúlt szabályainak alapos felülvizsgálatára vonatkozó javaslatát. Az új szabályok célja az energia termékek adóztatásának átstrukturálása a jelenleg fennálló egyensúlytalanságok megszüntetése, annak érdekében, hogy az energiatermékeknek mind a CO2-kibocsátása, mind pedig az energiatartalma figyelembevételre kerüljön.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A javaslat szerint meglévő energiaadókat két komponensre bontanák, amelyek együttesen határoznák meg az egyes energiatermékek adóterhének teljes mértékét.

A Bizottság ösztönözni kívánja az energiahatékonyságot és a környezetbarátabb termékek fogyasztását, és el kívánja kerülni a verseny torzulását az egységes piacon. A javaslat segítséget nyújt majd a tagállamoknak adóstruktúrájuk oly módon való átalakításához, hogy a hangsúly áthelyeződjön a munkaerő megadóztatásáról a fogyasztás megadóztatására - mindez hozzájárul a növekedéshez és a foglalkoztatás javításához.

A felülvizsgált irányelv 2013-tól lépne hatályba. Az energiatartalom adóztatásának az irányelvhez való 2023-ig történő teles körű hozzáigazítására hagyott hosszú átmeneti időszakok elegendő időt adnak az ipari szereplőknek a új adósturktúrára való átállásra.

Algirdas ©emeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint az auditért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos elmondta: "Az energiaadó-rendszer korszerűsítésére a megfelelő pillanatban kerül sor. A tagállamok most döntenek a gazdasági és pénzügyi válságból kivezető és az Európa 2020 stratégia céljainak teljesítését szolgáló stratégiájukról. Olyan fellépést sürgetnek, amelynek segítségével csökkenthető a fosszilis energiahordozóktól való függésünk. Energiaügyi és éghajlatpolitikai céljaink megvalósításához méltányos és átlátható energiaadózásra van szükség. Közös célunk egy erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb uniós gazdaság. Ez a javaslat erőteljes CO2-kibocsátási árjelzést biztosít a vállalkozások és a fogyasztók számára, emellett lehetőséget is jelent arra, hogy az adóterheket a munkaerőről a fogyasztásra helyezzük át, és ezzel a növekedést támogató adóztatást részesítsük előnyben."

Az energiatermékek adóztatása uniós szinten bizonyos fokig harmonizált. Az energiaadó-irányelv jelenleg is meghatározza az üzemanyagként és tüzelőanyagként felhasznált energiatermékek, valamint a villamos energia minimum adómértékeit, az irányelv azonban mára idejétmúlttá és következetlenné vált. Az energiatermékek felhasznált mennyiségének megadóztatásával nem érhetők el az EU energiapolitikai és éghajlatváltozási célkitűzései. Emellett az ilyen adóztatás nem ösztönzi a növekedést és a munkahelyteremtést. Az energiatermékek adóztatásának sokkal inkább azok energiatartalmát és a környezetre gyakorolt hatásukat kell figyelembe vennie.

A javaslatot megvitatja az Európai Parlament és a Tanács, majd várhatóan 2013-tól hatályba lép. Szükség esetére a javaslat az új adózási rendszer fokozatos bevezetését irányozza elő. Az energiatartalom megadóztatásának bevezetéséhez biztosított, 2023-ig tartó hosszú átmeneti időszak elegendő időt ad a gazdaság számára az új adózási struktúrához való alkalmazkodásra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?