2019. november 12. kedd Jónás, Renátó

Hírek - Piac

Egy évtizede nem volt ilyen: Ausztrália nem exportálja, hanem importálja a búzát

Az Ausztrál Mezőgazdasági Tudományok Irodája (ABARES) bejelentette, hogy a búzaexport mindössze 11,7 millió tonna lesz, míg az előző, márciusi becslés még 14,2 millió tonnáról szólt. Ausztrália keleti partvidékén ugyanis az elmúlt fél év során a szokásosnál 40 százalékkal kevesebb eső esett - adta hírül a blog.syngenta.hu.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Bár térségünkben idén bőven lesz búza, a gyengülő ausztrál export hatással lesz a globális referenciaárakra, amelyek május elejétől számított hat hét során már amúgy is közel 30 százalékot emelkedtek az alacsonyabb globális készletekkel kapcsolatos aggodalmak miatt -írja a blog.syngenta.hu A búza exportjának csökkenése valószínűleg komoly gondot okoz Ausztráliának, ahol ez a gabona az évi 50 milliárd ausztrál dolláros (34,39 milliárd USD) forgalmú mezőgazdaság legjövedelmezőbb terméke.


Most pedig az aszály miatt búzabehozatalra szorultak a kontinens nagy végfelhasználói. Több mint egy évtizede ez volt az első külföldről származó búzaszállítmány

 – jelezte a mezőgazdasági tárca, az ABARES pedig közleményében hozzátette, hogy várhatóan további búza- és egyéb gabonabehozatalára vonatkozó engedélykérelmet is be fognak nyújtani a végfelhasználók.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu