2021. június 23. szerda Zoltán

Hírek - Piac

Egy hónap alatt 3-5 százalékkal csökkent a várható búzatermés az európai kontinensen

Az orosz búzaterméskilátásokat az aratás elkezdésével lefelé korrigálta az amerikai agrárminisztérium (USDA), és ezt tette a várható ukrán terméssel is. Ahogy hazánkban, úgy tőlünk keletre is az utolsó hónap hőségnapjai okozták a szemek megszorulását, illetve a fuzáriumos tételek is rontottak a mennyiségi és minőségi eredményeken. A teljes EU-ra nézve is romlottak a kilátások.
 
 

Oroszországban a 2019/20-as gazdasági évben 74,2 millió tonna búzára van kilátás. Az előző hónap óta 5 százalékkal romlott a várható eredmény, de még így is 4 százalékkal a tavalyi felett jár.  A termelés 70 százalékát (55 millió tonna) az őszi búza teszi ki, ennek bizonyultak rosszabbnak a hozamai a vártnál,  hektáronként 2,82 tonna lehet, ami 4 százalékos csökkenés az előző hónapban becsült átlaghoz képest. Az aratás júliusban kezdődött és augusztus végén zárul az északibb területek tavaszi búzáival.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Ukrajnában eközben 3 százalékkal korrigálták lefelé a várható búzatermést, most 29  millió tonnáról szól a becslés, ami 16 százalékkal még mindig több a tavalyinál.  A hozamok 4,14 tonna körül alakulnak hektáronként, ami az ország felét kitevő sztyeppe régióban uralkodó aszály számlájára írható.


Az Európai Unióban 2,5 százalékkal lefelé módosítatta az USDA a lehetséges termést, így az most 151,3 millió tonnára tehető, ami 10 százalékkal több a tavalyi aszályos évjárat eredményénél. Ez a termésmennyiség gyakorlatilag megegyezik az ötéves átlaggal. Az átlaghozam a teljes uniót tekintve 5,72 tonna lehet, 2 százalékkal csökkent az elmúlt hónapban.

Magyarországon a kisebb termelők búzáinak behordásával kezdődött el az aratás, a nagyobb gazdaságok néhány hónappal később, saját raktáraikból kezdik majd meg az értékesítést. A malmok tapasztalai szerint nagyon vegyes minőségű tételek érkeztek eddig. Az agrárszektor.hu-nak Kökény István, a Kunsági Malom Kft. ügyvezetője így fogalmazott:

A sikérrel nem lesz gond, de mintegy 10 százalékos mennyiségben méreten aluliak a (megszorult) szemek, és átlagon felüli mennyiségben kellett visszautasítanunk fuzáriumos tételeket. Van, ahol a megengedett érték háromszorosát mértük. Azt remélem, hogy a nagyobb gazdaságok tételei jobbak lesznek ennél.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu