2019. október 14. hétfő Helén

Hírek - Piac

Egy tucat év kellett hozzá: újra mehet a német szárnyas Kínába

12 év után ismét megnyílik az ázsiai piac a német baromfitermékek és genetikai alapok előtt. A korábbi kitiltás oka a 2006-ban Németországban kitört madárinfluenza-járvány volt. Az afrikai sertéspestis németországi felbukkanása sokkal nagyobb kereskedelmi bonyodalmakat tudna okozni, ezért ezzel kapcsolatban előzetes diplomáciai lépéseket tesznek a németek.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Július első felében a Berlinben zajló kétoldalú tárgyalások során Julia Klöckner szövetségi agrárminiszternek módja nyílt egyeztetni kínai kollégájával, Han Changfuval is, aminek meg is lett az eredménye. A berlini találkozón a szakminiszterek újra átbeszélték a vonatkozó kereskedelmi és állat-egészségügyi kérdéseket, és Peking arra a megállapításra jutott, hogy nincs ok az aggodalomra a madárinfluenza miatt, Németország biztonságos kereskedelmi partnernek számít. Megjegyezzük: bár az elmúlt ősz és tavasz madárvonulási időszaka csendesen telt el, 2016 novembere és 2017 áprilisa között 94 dokumentált víruskitörést jegyeztek fel a németek. A kínaiak engedékenységének nyilvánvalóan más oka van: szükségük van az európai termékekre.

Ázsiai kedvenc: csirkeláb

Németország 2006-ig Kína fő kereskedelmi partnerének számított a szűlőpárok behozatala tekintetében, de a német termelést az sem torpantotta meg, amikor Kína bezárta előtte a kapuit. Az ország szárnyas-előállítása folyamatosan nő, évente mintegy fél millió tonna baromfihúst exportálnak 90 százalékban az EU belső piacára, a maradékot elsősorban Svájc és Ukrajna veszi fel. Ezen nem sokat fog változtatni az ázsiai piac megnyitása sem, ugyanis Kína felé döntően a genetikai alapok, illetve az európai fogyasztók számára értéktelenebb testrészek (pl. fej, láb) forgalmazása történhet.

Klöckner elégedetten nyilatkozott a tárgyalás kimeneteléről, noha az állat-egészségügyi elvárások terén még további egyeztetésekre lesz szükség a felek között. A miniszterasszony megragadta az alkalmat arra is, hogy megnyugtassa kollégáját a Németország határait ostromló afrikai sertéspestis miatt: megtettek minden óvintézkedést a vírus megállítására. Ugyanakkor felhívta Han Changfu figyelmét az Állategészségügyi Világszervezet ajánlására, amelyik a kereskedelmi korlátozások regionális alkalmazására tesz javaslatot. Eszerint nem szükséges egy teljes országot "büntetni" járvány esetén, elegendő az érintett régiót kizárni a kereskedelemből. Az agrárszektor.hu ágazati informátorai szerint nem kizárt, hogy a vírus már megjelent Európa legnagyobb sertéstermelőjénél, de mielőtt a bejelentést megtennék - éppen a hatalmas piaci kockázatok miatt - Kína előzetes "beleegyezésére" várnak az un. regionalizációval kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu