Egyre több országban kerül bevezetésre az E10

Egyre több országban kerül bevezetésre az E10 (x)

agrarszektor.hu
Hazánkban 2020. január óta kapható a benzinkutakon az E10 üzemanyag.

Az elmúlt év nehézségei, a pandémia kicsit háttérbe szorított olyan fontos témákat, mint például az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése. Ennek ellenére a döntéshozók, a gyártók és a szegmens érintett szereplői továbbra is kitartóan dolgoznak ezen célok elérése érdekében, és az idei évben is két további országban kerül bevezetésre az E10 üzemanyag.

 

Beszélgetés Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme az izocukor, keményítő gyártás mellett alkoholt, takarmány alapanyagot és bioetanolt állít elő.

A Hungrana mennyi bioetanolt gyárt általában és ez hogyan alakult 2020-ban?
R.Z.: Mi a szokásos 140 millió liter bioüzemanyagot állítottuk elő az elmúlt év során is, emellett természetesen orvosi, vegyipari alkoholt és finomszeszt is jelentős mennyiségben.

Milyen igények mutatkoznak, tudnának többet értékesíteni?
R.Z.: Tavaly nagyon erős igény mutatkozott minden fajta alkoholra, idén ez kicsit csökkenni látszik, de stabilnak tekinthető. Természetesen a vírus miatt az orvosi alkohol iránti kereslet ugrott nagyot, mondhatni bármilyen mennyiségre lett volna piac, ám a gyártó kapacitásunk véges, így is teljes kihasználtságon működtünk.

Az E10 üzemanyag elterjedése jelentősen hozzájárul az ÜHG kibocsátás csökkentéséhez. Került újabb európai országban bevezetésre az E10?
R.Z.: Hazánk a 10. tagállam, ahol az E10 üzemanyag forgalomban van, minden benzinkúton elérhetővé vált. Folyamatos a csatlakozás, Csehországban idén januárban vezették be, Nagy-Britanniában pedig idén szeptemberben kerül forgalomba ez a motorbenzin.


Hogyan alakult a bioetanol fogyasztás hazánkban az elmúlt évben?
R.Z.: 2020 a Covidról szólt világszerte, így hazánkban is. A tavalyi év januárjában bevezetett E10 üzemanyag hatására erős igénynövekedés volt a bioetanol piacán az év első két hónapjában, ezt követően jelentős kereslet csökkenés volt tapasztalható a nyári hónapokig, hiszen a karantén következtében jelentősen visszaesett az üzemanyag-fogyasztás. Éves átlagban mintegy 10% fogyasztás csökkenés jellemezte a piacot.
Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, az, hogy hazánkban az üzemeknek nem kellett leállniuk nemcsak a cégeknek, hanem a kukoricatermesztőnek is jó, hiszen az ő általuk megtermelt kukoricát használjuk fel. Ezzel szemben az USA közel 200 etanolgyárának több mint negyede kényszerült részleges vagy teljes leállásra, a Covid jelentősen visszavetette a közúti forgalmat, így az üzemanyag felhasználást is. Az idei évben a pandémia mellett a jelentősen megdrágult kukorica árak is nehezítik a helyzetet, hiszen az alapanyagár emelkedésével jóval költségesebben lehet az etanolt előállítani. 

Miért tartja Ön fontosnak a bioetanol mind szélesebb körű elterjedését?
Elsősorban környezetvédelmi szempontból. Tizenkét éve, 2009 óta uniós követelmény, hogy egy EU-s certifikációval igazoljuk minden egyes liter etanol ÜGH-kibocsátás csökkentését az olajhoz képest. Ez jelenleg 72% az EU-ban, a Hungrana ennél jelentősen többet takarít meg köszönhetően a biomassza kazánoknak, melyek a teljes technológiai gőz igényt megújuló forrásból állítják elő.

Másik fontos szempont, amit szeretnék kiemelni, hogy az etanol gyártása mellett ugyanannyi mennyiségű, magas fehérjetartalmú takarmány alapanyagot állítunk elő, ezáltal a kukoricát tulajdonképpen átalakítjuk és értékes formában adjuk vissza az agráriumnak. A hazai gazdáknak pedig minden helyzetben biztos piacot nyújtunk a megtermelt kukoricájuk számára, ezzel stabil és kiszámítható bevételt és megélhetést biztosítva.

www.hungrana.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?