Esőért imádkozik a kukorica

Major Katalin
Korai még temetni a tengerit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Van-e köze az olajárnak a hazai kukoricaföldekhez? Mennyi kukoricát vásárolnak fel az etanolgyártók, és mennyire kiszolgáltattak a hazai felvásárlási árak világpiaci tendenciáknak? Mennyi Magyarország éves kukoricafelhasználása és mennyit exportálunk? És főként - valóban elviszi-e a termést idén az aszály? A témáról hazai szakértőkkel beszélgettünk.

Bár a hazai kukoricatermés idén elmarad a várttól, korai lenne még temetni a tengerit, ugyanis az időben érkező gyors eső is enyhíthet az aszály okozta károkon. A termésmennyiséget egyelőre nehéz megbecsülni, a legtöbb szakember 6 millió tonna környékére teszi a betakarítás utáni mennyiségeket. Eközben a legnagyobb kukoricatermelő országokban kitűnő termést várnak, így globálisan rekordszintre emelkedhetnek készletek, ami korántsem kedvez a hazai termelőknek. Magyarország éves kukoricafelhasználása megközelítőleg 4 millió tonna, az ezen felüli mennyiségek exportra kerülnek. A felvásárlási árakat mind a hazai, mind Magyarország hagyományos európai exportpiacain a világpiaci árak alakítják, elsősorban a párizsi és a chicagói árutőzsde árfolyamai. A kép ennél nyilvánvalóan jóval árnyaltabb, de lássuk, mit mondanak a hazai agrárium szakértői.

Pótsa Zsófia, főtitkár, Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és - Kereskedők Szövetsége

Bár már megjelentek előzetes számok az idei termésmennyiségekről, pontos becslést talán még korai lenne meghatározni. Az idei termés biztosan jobb lesz, mint a tavalyi, bár az igaz, hogy az elmúlt hetek aszálya miatt kisebb lesz, mint a korai várakozások. Bíztató jel ugyanakkor, hogy a kánikula véget ért, és az elmúlt napokban az országban több helyen is kapott némi csapadékot föld.

A hazai felvásárlási árakkal kapcsolatban ugyancsak nehéz előrejelzésekbe bocsátkozni, ám azt mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a magyar termésmennyiség vajmi kevéssé lesz befolyással az árakra, ugyanis azt a világpiaci tendenciák határozzák meg. Ebben a tekintetben gyakorlatilag mindegy, hogy 6 vagy 8 millió tonna kukoricát takarítanak be az idén. A legnagyobb kukoricatermelő országok termés-előrejelzései pedig kiválóak, számos országban rekordszintű termésre számítanak. A BÉT- en egyébként a szeptemberi határidős ügyletek 49 ezer forint körül járnak. Az új kukoricát novemberi határidőre a BÉT-en 44 ezer forint körül, a MATIF-on 49 ezer körül jegyzik, de a CBOT jegyzései már 40 ezer forint alatt járnak.

Az USDA napokban publikált előrejelzései szerint a világ kukoricatermése idén eléri a 957 millió tonnát. Bár a számokat a júliusi adatokhoz képest minimálisan, 3 tonnával visszakorrigálták, még így is bőven rekorddal állunk szemben.

Ukrajna az egy hónappal ezelőtti 26 millió tonnáról 29-re emelte a várható termésmennyiséget. Az Egyesült Államokban - amely a világ legnagyobb kukoricatermelő országa - a múlt havi 354 milliós előrejelzéseket 349-re vágták vissza, de ez így is abszolút rekordtermésnek számít. Az Európai Unió össztermése - bár a múlt havi adatokat fél millióval lefelé korrigálták - idén 65 millió tonna lesz. Noha Brazíliában az idei termés gyengébb lesz a tavalyinál, még így is 80 millió tonnás mennyiségeket várnak, Mexikóban 22 millió tonnát valószínűsítenek. A fentieknek megfelelően az idei szezon végén sok éve nem látott zárókészletre számíthatunk, ami akár elérheti a 150 millió tonnát.

A tavalyi hazai felvásárlási árak a betakarítás utáni időszakban 70 ezer forint körül alakultak, mostanra 40-42 ezer forintra esett le az kukorica ára. Ez azt jelenti, hogy azoknak a termelőknek, akik a gyenge 4,7 millió tonnás termésből kiindulva az árak emelkedésére számítottak, csalódniuk kellett, a kukorica (rejtélyes módon) nem fogyott el, még mindig lehet vásárolni a piacon akár nagy tételekben is.

Reng Zoltán, vezérigazgató, Pannonia Ethanol Zrt.

Úgy vélem, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére idén nem olyan rossz a helyzet a kukoricaterméssel kapcsolatban. Az idei termésmennyiséget 7 millió tonna környékére becsülném, ez jóval több, mint a tavalyi évben.

Magyarország éves kukoricafelhasználása (ipari és takarmányozási célra) megközelítőleg 4 millió tonna, az ezen felüli mennyiségek exportra kerülnek. A hazai felvásárlási árakat ennek megfelelően a világpiaci árak alakítják, a chicagói és elsősorban a párizsi árutőzsde árfolyamai meghatározóak. Magyarország főkét Nyugat-Európába exportál kukoricát, mind ipari, mind takarmányozási célra. A legfőbb felvevőpiacunk Olaszország.

A kukorica árát világpiaci szinten rendkívül sok tényező befolyásolja, többek között az olajár, vagy az árupiacokon történő spekuláció, amely a 2000-es évek eleje óta egyre erősebb. Ezen kívül természetesen a globális készletek is alapvetően határozzák meg az árszinteket, az idei évben pl. a legnagyobb kukoricatermelő országokban rekordtermés várható, ami jelentős nyomást gyakorol az árfolyamra. Az árakat olyan speciális tényezők is befolyásolják, mint pl. a logisztikai lehetőségek. Erre egy kézzelfogható példa a világ egyik legnagyobb kukoricatermelő országa, Ukrajna, ahol idén kiemelkedően jó termésre számítanak, de ezeket a mennyiségeket valószínűleg nagyon nehéz lesz folyamatosan kivinni az országból, így az export szűk keresztmetszete elsősorban a logisztika lesz.

Az etanol iránt úgy tűnik, hogy stabil a kereslet, idén mintegy fél millió tonna kukorica felvásárlását tervezzük a hazai piacon. A tavaly áprilisban átadott dunaföldvári üzemünk mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében a várakozásoknak megfelelően működik. Az etanolgyártás melléktermékeként előállított, takarmányozási célra felhasználható DDGS értékesítési hazai piacát pedig folyamatosan építjük ki, és itt ugyancsak bővülést tapasztalunk.

Vancsura József, elnök, Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ)

A múlt heti állás szerint 6 millió tonnára becsültük a kukorica termésmennyiségét. A helyzet erre a hétre csak romlott, megközelítőleg 5,5 millió tonnára is lecsökkenhetnek a várakozások. A 38 fokos hőség rendkívül nagy károkat okozott a termésben, ám még mindig lehet némi remény a helyzet javulására, amennyiben a földek nagyon gyorsan esőt kapnak. Ott ahol jó hibrideket vetettek, a talaj tápanyagszintje jó, és voltak még tartalékok a földben, ott még egy gyorsan bekövetkező eső segíthet. Vannak olyan táblák, ahol a megtermékenyülés (beporzás) még az aszály előtt megtörtént, ám vannak olyan későn vetett táblák is, ahol ez nem történt meg, ezeken a területeken nagyon nagy károk keletkezhetnek. Újabb termésmennyiség-becslést az eső után érdemes tenni.

Magyarország éves kukorica felhasználása mintegy 4 millió tonna, a további mennyiségeket exportáljuk. Ez azt jelenti, hogy még az idei kedvezőtlen időjárás miatti terméskiesés esetén is biztosítani tudjuk az ország szükségletét. Egyébként az utóbbi 50 évben mindössze egyszer fordult elő olyan eset, amikor kukoricát kellett importálnunk.

A hazai felvásárlási árakat egyelőre nehéz meghatározni. A kukorica ára a világpiaci áraktól függ, ebben a tekintetben pedig minden azon múlik, hogy Amerikában és általában globálisan mennyi kukoricát dolgoznak fel etanol előállítására. Ebben a tekintetben az olaj ára meghatározó: amennyiben globálisan nő az olaj kereslete, megnő a kereslet az etanolra is, ami felfelé hajtja az árakat. Legutóbb a globális kukoricakészletek rekordszintű felhalmozódását jelentették, azt azonban tudni kell, hogy a készletszint-előrejelzések időközben jelentősen módosulhatnak: pl. amint kisebb az etanolra vonatkozó világpiaci kereslet, úgy a globális kukoricakészletek szintjét is felfelé módosítják.

Magyarországon egyébként 1-2 millió tonna kukoricát vásárolnak fel az etanolgyártók összesen évente. Ha az olajár alacsonyan van, akkor az etanolra vonatkozó igény ugyancsak lecsökken, így - ha az egyéb árbefolyásoló tényezőknek nincs szignifikáns hatása - leeshet a kukorica ára. Természetesen itt a piacokat spekulánsok, nagy befektetőtársaságok, intézményi alapok mozgatják.

A búzára vonatkozó ár egyelőre nem változott (40 ezer Ft/tonna), ám a végső árak akkor alakulnak ki, amikor Európában az aratás befejeződött, illetve a fekete-tengeri búzamennyiségek is megjelennek a piacon. Ez szeptember végére közepére tehető. A keresleti oldal igényei még egyelőre nem látszanak, az viszont a termelői oldalon tapasztalható, hogy a gazdák a jó minőségű búzát félreteszik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?