2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Piac

Eszik, vagy vezet? Nem biztos, hogy választani kell

Az elmúlt években számos vita alakult ki arról, hogy a mezőgazdasági területek bioüzemanyag-előállításra történő hasznosítása vajon nem fogja-e jelentősen megemelni az élelmiszerek árát. Emögött az az alapvető közgazdasági alapvetés áll, hogy ha csökken a kínálat, egyúttal megemelkedik a termék ára. A kérdést azonban máshogy is meg lehet közelíteni: biztos, hogy választanunk kell élelmiszer és üzemanyag között?
 
 

Számos tanulmány foglalkozik a bioüzemanyag-előállítás élelmiszerárakra gyakorolt hatásával. Érdemes azonban egy másik tényezőt is bevonni a modellbe, méghozzá a mezőgazdaság szerepét a széndioxid-kibocsátásban. A globális felmelegedéstől való félelem miatt sokan hangoztatják, hogy a mezőgazdaságban hasznosított földterületek egy részét fásításra kellene használni, ezáltal csökkentve a CO2 kibocsátást. Ez persze tovább csökkentené az élelmiszer kínálatot. Három tényezőt kell tehát egymással összevetni, melyek mindegyike tulajdonképpen mezőgazdasági termék: a széndioxid, az élelmiszer és a bioüzemanyag mennyiségét.

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy ezen három termékből összességében adott mennyiséget lehet előállítani, a mezőgazdaság tulajdonképpen egy zéró-összegű játék, ahol az egyik tényező növelése automatikusan a másik két kibocsátott anyag csökkenéséhez vezet.

Léteznek azonban módszerek, melyek a három tényezőt egymás kiegészítőivé tehetik, vagyis azzal, hogy a mezőgazdaságban is nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, és a megújuló energia, még akár nagyobb terméshozam is elérhető.

Több kutatás látott napvilágot például a biomassza termokémiai átalakításáról, melynek során a biomasszából bio-olaj, szintetikus üzemanyag (syngas) és faszén keletkezik. Bio-olajból többféle bioüzemanyag előállítható, a syngas hasonló jellemzőkkel bír, mint a hagyományos üzemanyagok, míg a faszén földbe történő visszajuttatása csökkenti a széndioxid-kibocsátást, valamint növeli a talaj terméshozamát. Vagyis amikor kukorica szárból, búza szalmából, vagy fatörmelékből biomasszát állítunk elő, egyúttal megújuló energiához jutunk, valamint a fosszilis üzemanyagok bio-üzemanyagokkal történő helyettesítésével csökkentjük a széndioxid-kibocsátást.

Ezzel hosszútávon az élelmiszer-termelésen is segítünk, hiszen a földbe visszajuttatott biomassza maradékokkal növeljük a terméshozamot.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu