2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Piac

EU: 2050-re ki kell váltani a fosszilis energiahordozókat a közlekedésben

Az alternatív üzemanyagok rendelkeznek azzal a potenciállal, hogy fokozatosan kiváltsák fosszilis energiaforrásokat, és 2050-re fenntarthatóvá tegyék a közlekedést – egyebek között ezt állapította meg az a szakértői jelentés, amely a Bizottság megbízásából az üzemanyagok jövőbeni felhasználási lehetőségeit vette górcső alá, írja a BruxInfo.
 
 

Figyelembe véve a káros környezeti hatásokkal és az energiaellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakat az EU-nak 2050-ig a közlekedési szektorban olajmentes és CO2-mentes energiaellátást kellene kialakítania.

A szakértők a közlekedési módozatok fokozódó kereslete miatt úgy vélték, hogy a jövőben fő opcióként az villamosenergia (például hidrogén/üzemanyag-cellák) és a bioüzemanyagok kombinálása jöhet szóba, áthidaló megoldást képezhetnek a szintetikus üzemanyagok (melyeket egyre inkább megújuló forrásokból nyernek), a metán (természetes gáz és biometán) kiegészítő üzemanyag lehet, az LPG pedig szintén kiegészítő szerepet tölthet be.

A tanulmány, amely rámutat arra is, hogy a különböző szállítási módozatok más-más alternatív üzemanyag felhasználását igénylik, úgy véli: az alternatív üzemanyagok jelentik a végső megoldást a közlekedés dekarbonizációjára, mégpedig azzal, hogy a fosszilis energiaforrásokat fokozatosan kivonják a felhasználásból.

Nincsen egyetlen üzemanyag ugyanakkor, amely minden esetben megoldást jelenthet: az üzemanyag-kereslet és a környezeti kihívások miatt sokkal inkább a források egyfajta mixére lesz szükség.

A Bizottság a jelentés megállapításait beépíti majd a tiszta közlekedési rendszerekről szóló kezdeményezésébe, melyet várhatóan még ez évben indít útjára.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu