Európában nagyot zuhant a sertés ára

agrarszektor.hu
A hazai átvételi árak követik az európai trendet, de magasabb szinten járnak, mint az uniós átlag vagy akár a német ár. Nem csoda, ha az exportpiacokon nehezen boldogulunk, az importadatok viszont lehangolóan alakulnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 2 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 első negyedévében, mint egy évvel korábban. Az export 36 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 11 százalékkal kevesebb, 358 ezer tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban.

Magyarország sertéshúsból 1 százalékkal értékesített kevesebbet a nemzetközi piacokon, értékben pedig 7 százalékos csökkenést könyvelhetett el 2018. január-februárjában az előző évhez képest. A sertéshúsimport volumene viszont 28 százalékkal, értéke 21 százalékkal nőtt. A sertéshús 57 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Magyarország élő sertésből és sertéshúsból is nettó importőr volt a vizsgált periódusban.

Forrás: MTI/EPA/Craig Lassig

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak nem változtattak a sertések átvételi árán 2018 20. hetében, azok 20-28 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakához képest. A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 1,37 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten.

Ehhez képest a magyar termelők mérsékeltebb visszaesést érzékelhettek az árakban. A magyar termelésű vágósertés hasított melegsúlyban 14,5 százalékot vesztíett értékéből 2018 áprilisában az egy évvel korábbi árszinthez képest. A 452 forint/kilogrammos ár azonban még így is felette van az importból érkező sertés belépési árának (409 Ft/kg).  Élősúlyban mintegy 346 forint/kilogramm áron vásárolják fel a sertéseket az AKI adatai alapján.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?