Ezzel a műtrágyával tarolhatunk az unióban

agrarszektor.hu
Rövid időn belül Magyarország lehet az unió elsődleges bioszén beszállítója, valamint a gyártás tudományos és ipari tudásközpontja. Az idén szeptemberben lezáruló magyar vezetésű, tervezésű és az unió 28 tagállamra kiterjedő Refertil-projekt ugyanis sikeresen fejlesztett ki és tesztelt le egy új bioszén technológiát. A projekt környezetbarát és költséghatékony módon növelné a talajbiztonságot és a talajok foszfor tápanyag-ellátottságát, egyúttal pedig csökkentené az unió foszfátkitettségét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Refertil-projekt új technikai, gazdasági és környezetvédelmi megoldást jelenthet az unió foszfátkitettségének költséghatékony és környezetbarát csökkentésére, a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor tápanyagellátás növelésére - jelentette ki Edward Someus, a projektet vezető Terra Humana Kft. ügyvezetője a projektzáró konferencián, amelyen a NÉBIH elnökhelyettese mellett megjelentek a Magyar Tudományos Akadémia és fontos hazai nagyvállalatok képviselői is.

Az első bioszén hatósági engedélyt (kertészeti termésnövelő és talajjavító biogazdálkodási termékekre) Európában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adta ki a Terra Humana Kft. részére. Ennek megfelelően a NÉBIH - az európai hatóságok közül elsőként - részletes hatékonysági és élelmiszerlánc-biztonsági vizsgálatot végzett el.

"A NÉBIH számára is az az egyik legfontosabb cél, hogy a jó minőségű élelmiszert a környezet megóvásával állítsuk elő. Ennek kitűnő példája a Refertil-projekt, amely rengeteg lehetőséget hordoz, és követendő példaként szolgál mindenkinek!" -mondta el Jordán László, a NÉBIH Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese.

Az unióban ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak azok a projektek, amelyek célja a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosítása, valamint a műtrágyák és vegyszerek használatának visszaszorítása és kiváltása. A Refertil-projekt feladata pedig pont a szerves melléktermékekből újrahasznosított, hozzáadott értékű, biztonságos bioszén és biofoszfát technológiák, illetve termékek fejlesztése, tesztelése és uniós jogharmonizációja - tette hozzá Edward Someus.

A Refertil-projekt egyik legfontosabb terméke, az ABC (Animal Bone bioChar, vagyis az élelmiszer minőségű állati csontból előállított bioszén). A termék 2-5 milliméteres fekete színű granulátum, amelyet ugyanúgy alkalmaznak, mint a hagyományos műtrágyákat. Az ABC-t a levegő kizárásával, magas hőfokú szenesítési eljárással állítják elő. Az így kapott bioszén foszfortartalma megközelítőleg 30 százalék, amely annyira magas, hogy használatával esetenként teljesen elhagyhatók foszfátműtrágyák. Ráadásul a hagyományos foszfátműtrágyák az egészségre ártalmas nehézfémeket is tartalmazhatnak (kadmium, urán).

Edward Someus szerint az unióban már régóta célul tűzte ki a mezőgazdasági (szalma, kukorica, trágya), az erdészeti (fafeldolgózóipari) és az élelmiszeripari (állati csont) melléktermékek újrahasznosítását. Úgy véli az alternatív foszfortrágyázásban kiemelkedő szerep jut a csontlisztnek, mivel a táplálék útján felvett foszfor főként a csontrendszerben koncentrálódik.

Az ABC elnevezésű bioszén használata a termés mennyiségét legalább 10, a termék értékét pedig akár 20 százalékkal is emelheti, emellett növeli a talaj termékenységét, helyreállítja a talaj egyensúlyát, valamint ellenőrzött módon szolgáltatja és adagolja a foszfort. Az ABC bioszénnel megoldással nő a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor-tápanyagellátás fenntarthatósága, valamint bővül a bioalapú agrárgazdaság.
  
A Refertil-projektet egy független magyar vizsgálólaboratórium, a WESSLING Hungary Kft. is áttanulmányozta. Palotai Zoltán, a laboratórium környezetvédelmi üzletágának vezetője szerint a magyar vezetésű program környezetbarát, biztonságos és újrahasznosított terméket állít elő. Az új technológia alkalmazásával - elsősorban a kertészeti iparágban - csökkenthető a hagyományos foszfát műtrágyák használata. Emellett az ABC bioszén növeli a termés értékét és mennyiségét, csökkenti az unió foszfátkitettségét, de megoldást jelenthet a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban keletkező hulladékáramok kezelésére is.

Ráadásul a rövidesen megújuló európai műtrágyarendelet bioszén jogharmonizációja és standardizációja is elsősorban Refertil-projekt eredményeire épül. A technológiát Magyarországon fejlesztették ki, ezért ha sikerül megvalósítani a magyar befektetést az első mintaüzem 2016-os felállításig, akkor Magyarország már 2017-ben az egész Európai Unión belül az újrahasznosított foszforgyártás tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve elsődleges beszállítójává válhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?