2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Piac

Fáznak a növények, de van esély egy "normális" aratásra

Megjött a várva várt csapadék, most már csak melegebbre lenne szüksége a növényeknek. Globális szinten nem viselte meg az időjárás a növényzetet, de a piaci előrejelzések egy kissé túl optimistának tűnnek. Hiányra azonban nincs okunk készülni, még a belpiacon sem.
 
 

Túl vagyunk az első idei nagy megpróbáltatáson - az elmúlt két hétben mindenhova megérkezett a várva várt csapadék. Országos szinten legalább 45, de inkább 70 mm eső hullott, és ez a jelentések alapján feltöltötte a talajok felső rétegeit. Most már azt várjuk, hogy az 50-100 cm-es mélységig is eljusson a felszínről a víz, és ezzel újra kialakuljon a folyamatos nedvesség a mélyebb zónákban is.

20 centis rétegig minden rendben, a mélyebb szintek még várnak egy kis esőt

Az egyik szemünk így már nevethet, de jól jönne már egy kis meleg is a növényzet fejlődéséhez. Elnézve egy-egy búzatáblát, megerősödött az állomány, a néhány napja még látható talajfelszín eltűnt. Ez jó jel. Közelebbről azonban látszik az is, miért volt még  áprilisban is ritkás az állomány: gyenge volt a bokrosodás. Igaz ez a repcére is, nem ágazódtak el úgy a növények, ahogy szoktak. A virágzást nézve viszont itt bízhatunk a növények regenerációs képességében, és van esély a jó közepes termésre.

A tavaszi vetésűeket érintette leginkább a hideg. Az áprilisban elvetett kukorica és napraforgó megsínylette a hűvös időjárást. Nem csak eső, hanem nap és meleg is kell az erőteljes fejlődéshez, és most ebből keveset kaptak a növények. Fáznak, szükség lenne már a melegedésre a biztató folytatáshoz.

Elemzőként nekem is úgy tűnik, hogy nemzetközi téren kicsit már túlságosan is optimisták az előrejelzések, így a tőzsdei jegyzések is folyamatosan csökkennek.

Az időjárás összességében nem volt rossz eddig. Persze vannak jelentős eltérések, főleg az USA-ban, ahol túl sok volt a csapadék, de az Atlanti-óceántól az Uralig vett Európában a búza és a kukorica is szép. A repce vegyes képet mutat, a napraforgó is inkább a tavalyi szintek körül alakulhat. A legfrissebb előrejelzések alapján - bár olajosmagvakból Európában rosszak a terméskilátások -, globális készletemelkedést jeleznek 2020-ra. Ez figyelmeztető lehet a többi termékre nézve is. Az európai jegyzések most a 2017 tavaszi szinteken vannak, és

most úgy látni, az árakat tekintve a 2017/18-as szezonhoz hasonló lehet ez az évünk is.

Ebből számomra az következik, ne várjunk jelentős áremelkedést a közeljövőben. Nézzük meg inkább, hogy az ó-termésre van-e még kereslet, és ha igen, lépjünk. Az új termés sorsa még bizonytalan. Ha bejön egy május végi, júniusi száraz periódus, akkor  kialakulhat itthon egy lokális, „Kárpát-medencei” piac. Én egyelőre még az

5 millió tonnát közelítő magyar búzaterméssel számolok, ami azt jelenti, hogy nem a belső piac lesz az ármeghatározó, hanem az export.

Az árpa, repce, kukorica előre eladásáról nem nagyon hallani, napraforgónál esetleg megmozdulhatnak a feldolgozók, de pillanatnyilag még nem aktív a kereskedelem. Az elmúlt hetek pangása után remélhetőleg megint élénkülni fog a terménypiac.

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu