2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Piac

Fel kell készülni a következő energia-boomra!

A világ energiaszükséglete jelentősen meg fog nőni a következő évtizedekben, amire minden országnak fel kell készülnie – hívták fel a figyelmet a Montrealban összegyűlt globális energiaipari vezetők.
 
 

A globális recesszióból való kilábalás jóval lassabban zajlik, mint amire szakértők korábban számítottak, ennek ellenére közelgő energia-boomot jósolnak az elemzők. A montreali globális energiakonferencián (World Energy Congress) elhangzottak szerint villamos áram és üzemanyag-fogyasztásunk 30-40 százalékkal fog nőni a következő két évtizedben, melynek motorja főként a feltörekvő országok növekvő energiaszükséglete lesz. Ennél merészebb becslések szerint 2035-ig akár másfélszeresére is nőhet az energiafelhasználásunk - írja a Bloomberg.

Az USA kőolaj-készlete 20 éve nem látott magasságokban van az Egyesült Államok energiahatósága szerint, miközben a finomítatlan és egyéb üzemanyagok állománya 4,9 százalékkal emelkedett 13 hét alatt.

Eközben Európa harmadik legnagyobb olajtermelője, a párizsi székhelyű Total SA igazgatója szerint a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet kielégítése egyre nehezebben oldható meg.

Mi van az alternatívákkal?

A konferencián elhangzott szakértői vélemények szerint a jövőben is az olaj és a gáz lesznek a fő energiaforrások, és abszolút értelemben még nőni is fog irántuk a kereslet – egyszerűen a világ energiaszükségletének emelkedése miatt - azonban a szél-, nap- és nukleáris energia relatív jelentősége is növekedni fog. Az amerikai energiaügyi hivatal (EIA), a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) és a világ vezető energetikai társaságainak tanácsadója (CERA) szerint összességében a fosszilis energiahordozók teszik ki a jövőben is a globális energiafogyasztás 70-80 százalékát.

Jövőre napi 87,9 millió barrelre becsülik a nyersolaj iránti igényt, miközben hosszútávon a termelés napi 95 millió barrel körül stabilizálódhat 2030-ra, évi mintegy 5-6 százalékos termelőhely kiesés mellett.

2008-ban, a válság kirobbanása előtt rekord magasságokat ért el a nyersolaj ára, majd a 147,27 dolláros barrelenkénti árról 2008. decemberére 32,4 dollárra zuhant vissza. Jelenleg 76,8 dolláron forog az októberi szállítású nyersolaj a New York-i tőzsdén, de az EIA elnöke szerint a jövőben inkább áremelkedésre kell számítani.

Ami a földgáz piacát illeti, a Shell becslése szerint 2020-ra mintegy 25 százalékkal nőni fog a kereslet, 2030-ra pedig másfélszeres is lehet a világ gázfogyasztása a mai szinthez képest. Itt is a feltörekvő országok kereslete a fő mozgatórugó, hiszen Észak-Amerika és Európa már elérte a csúcsot, már ami a fogyasztást illeti.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu