2021. szeptember 20. hétfő Friderika

Hírek - Piac

Fellélegezhetnek a magyar fogyasztók: már nem mérik aranyárban a vöröshagymát

Európa hagymatermelése visszatért a normális szintre, de a tavalyi aszály annyira megrázta a piacot, hogy mostanáig tartott, mire magához tért a sokkból. A fogyasztók már fellélegezhetnek, a kereskedelem végre észrevette a kínálat bővülését.
 
 

A világ legnagyobb vöröshagymatermelője Kína volt 2018-ban, 20,5 millió tonnás termést produkált. Európában – az Eurostat adatai szerint – Spanyolország és Hollandia termelte a legtöbb vöröshagymát (egyaránt 1,2 millió tonnát), őket Lengyelország, Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság és Románia követte, utóbbi 210 ezer tonnát termelt. A KSH adatai szerint hazánkban a tavalyi aszályos évben közel 30 százalékkal kevesebb (39,3 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban.

A hagymatermés Európa-szerte 15-50 százalékkal volt szerényebb 2018-ban, mint egy átlagos évben

- írja piaci jelentésében a NAIK AKI. Idén a hozamok egy átlagos évnek megfelelően alakulnak. Idáig azonban nagyon szűkösek voltak az európai készletek, ami tetten érhető a külforgalmi adatokban is. Európa vöröshagyma-kivitele 2019 első hét hónapjában 55 százalékkal, 155,4 ezer tonnára csökkent, míg a behozatal 182 százalékkal, 562,3 ezer tonnára nőtt 2018 azonos időszakához képest. Magyarországon ugyanez a folyamat figyelhető meg: az idei év első hét hónapjában 86 százalékkal 265 tonnára csökkent a kivitel, amelynek 62 százaléka Romániába került. Az import is csökkent, de csak 1 százalékkal, 13,2 ezer tonna vöröshagymát hoztunk be.

Eközben a Budapesti Nagybani Piacon 2019 1–14. hetében a vöröshagyma termelői ára 205 százalékkal magasabb volt (230 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. A NAIK AKI megjegyzése szerint ez még mindig az előző évi gyenge termésnek volt köszönhető. Még a frissen betakarított vöröshagyma termelői ára is 25 százalékkal meghaladta (178 forint/kilogramm) a 2018. évi árszintet. A kínálat bővülésével a vöröshagyma ára azóta folyamatosan csökkent, a 36. héttől már elmaradt az egy évvel korábbitól.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu