2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Piac

Finisben az aratás: az év legnagyobb vesztese a búza

Napokon belül végeznek az aratással Vas megyében, ugyanis a betakarítási munkák több, mint 95 százalékával végeztek. Az eddigi adatokból jól látszik, hogy a tartós aszály miatt a termésátlagok 15-20 százalékkal alacsonyabbak idén, mint amilyenek az elmúlt évben voltak. Az év legnagyobb vesztese az őszi búza, ugyanakkor az őszi árpának jó éve volt Vas megyében.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Vas megyében összesen 84 578 hektáron kell learatni a termést, és a betakarítási munkák 96 százalékával már végeztek. Repcét 23 ezer hektáron termeltek a Vas megyei gazdák, és hektáronként átlagosan 3,3 tonna termést tudtak betakarítani.

A legnagyobb területen, a mintegy 40 ezer hektáron termelt őszi búza átlaghozama 5,5 tonna volt hektáronként, míg tavaly átlagosan 5,8 tonna termést arattak le hektáronként

- mondta Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas megyei elnöke.

Őszi árpából viszont idén több termett, mint az elmúlt évben, ugyanis a 8 ezer hektáros árpaföldekről hektáronként átlagosan 5,3 tonna termés került a magtárakba, ezzel szemben tavaly 5 tonna volt az őszi árpa átlaghozama. Repcét 23 ezer hektáron termeltek a Vas megyei gazdák, amiből hektáronként átlagosan 3,3 tonna termést tudtak betakarítani - közölte az elnök.

Az idén "besült, beszáradt búzát" arattak, ugyanakkor a learatott búzát kiváló beltartalom és gyenge hektolitersúly jellemzi.

A Vas megyei búzatermelési verseny résztvevőinél a búza 80 százaléka étkezési, 20 százaléka pedig takarmánybúza. A búzatermés-verseny célja, hogy emeljék a gabonatermesztés termelési színvonalát, magasabb terméseredményeket és nagyobb jövedelmezőséget érjenek el.

A búzát minőségtől függően 38-45 ezer, a repcét 110 ezer, míg az árpát 35-50 ezer forintért tudják tonnánként értékesíteni. A NAK közlése szerint az elmúlt évben a búza tonnánkénti ára 39 ezer, az őszi árpáé 32 ezer forint volt, míg a repcét az ideivel azonos áron, 110 ezer forintért tudták eladni – tájékoztatott Pusztavámi Márton.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu