Finisben az aratás: az év legnagyobb vesztese a búza

agrarszektor.hu
Napokon belül végeznek az aratással Vas megyében, ugyanis a betakarítási munkák több, mint 95 százalékával végeztek. Az eddigi adatokból jól látszik, hogy a tartós aszály miatt a termésátlagok 15-20 százalékkal alacsonyabbak idén, mint amilyenek az elmúlt évben voltak. Az év legnagyobb vesztese az őszi búza, ugyanakkor az őszi árpának jó éve volt Vas megyében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vas megyében összesen 84 578 hektáron kell learatni a termést, és a betakarítási munkák 96 százalékával már végeztek. Repcét 23 ezer hektáron termeltek a Vas megyei gazdák, és hektáronként átlagosan 3,3 tonna termést tudtak betakarítani.

A legnagyobb területen, a mintegy 40 ezer hektáron termelt őszi búza átlaghozama 5,5 tonna volt hektáronként, míg tavaly átlagosan 5,8 tonna termést arattak le hektáronként

- mondta Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas megyei elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET
Őszi árpából viszont idén több termett, mint az elmúlt évben, ugyanis a 8 ezer hektáros árpaföldekről hektáronként átlagosan 5,3 tonna termés került a magtárakba, ezzel szemben tavaly 5 tonna volt az őszi árpa átlaghozama. Repcét 23 ezer hektáron termeltek a Vas megyei gazdák, amiből hektáronként átlagosan 3,3 tonna termést tudtak betakarítani - közölte az elnök.

Az idén "besült, beszáradt búzát" arattak, ugyanakkor a learatott búzát kiváló beltartalom és gyenge hektolitersúly jellemzi.

A Vas megyei búzatermelési verseny résztvevőinél a búza 80 százaléka étkezési, 20 százaléka pedig takarmánybúza. A búzatermés-verseny célja, hogy emeljék a gabonatermesztés termelési színvonalát, magasabb terméseredményeket és nagyobb jövedelmezőséget érjenek el.

A búzát minőségtől függően 38-45 ezer, a repcét 110 ezer, míg az árpát 35-50 ezer forintért tudják tonnánként értékesíteni. A NAK közlése szerint az elmúlt évben a búza tonnánkénti ára 39 ezer, az őszi árpáé 32 ezer forint volt, míg a repcét az ideivel azonos áron, 110 ezer forintért tudták eladni - tájékoztatott Pusztavámi Márton.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?