2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Piac

Franciaország belefullad a búzájába: ezt mindenki megérzi Európában

Nagy konkurenciaharc várható a búzapiacon, Európa legnagyobb termelője törheti majd a fejét, hogy hová értékesítsen. A franciák egymagukban Európa teljes exportmennyiségének mintegy háromnegyedét adják.
 
 

Nagy búzatermést takarított be idén Franciaország, amit az Agritel 39,2 millió tonnásra becsül. Ez az elmúlt 20 év második legnagyobb eredménye. Most aztán bajban vannak a francia kereskedők, mert ez azt jelenti, hogy rendkívül feszes piaci helyzetben kell 2020 júniusáig mintegy 20 millió tonnát a külpiacokon értékesíteniük, ami Európa teljes várható exportjának háromnegyede. Ebből nagyjából  11,3 millió tonnának Európán kívül kell megtalálni a helyét, ahol nagy tolongás várható a piacon. Nagyjából 5 millió tonna búza Algériát célozza meg, de itt a Baltikumból és Németországból érkező áru is konkurenciát jelent. Afrika szubszaharai övezetében szintén bejáratott piaca van a franciáknak, de idén muszáj lesz egyéb földrészeket is komolyan megcélozniuk.

A búza ára a betakarítás óta már 10 százalékot esett, a további áralakulásra pedig hatással lesz a többi gabonaféle kínálata is.

Pillanatnyilag azt tudjuk, hogy Ukrajna is rekord mennyiségű búzával, több mint 19 millió tonnával fog megjelenni a piacon.  Oroszország idei, 34 millió tonnásra becsült exportja önmagához képest még kevésnek is számít, de ez a legnagyobb tétel, ami bekerül a világpiac körforgásába. Az USA várhatóan 26 millió tonna, Kanada pedig mintegy 24 millió tonnás tételtől akar majd megszabadulni - ami átlagos mennyiségnek számít.

Kukoricából az USA-nak várhatóan  még úgy is 50 milió tonnát meghaladó exportja lesz, hogy az augusztus végi állapotminősítés szerint csak az állomány 55 százaléka kapott jó vagy kiváló minősítést. A másik három nagy exportőr fej fej mellett: Brazília, Argentína és Ukrajna lesz, 30-33 millió tonnás mennyiséggel. Bár ezek a számok nagynak tűnnek, fontos megjegyeznünk, hogy Ukrajna fél millió tonnás pluszát leszámítva most kevesebb kukoricáról van szó, mint amennyit tavaly szállítottak ki a fenti országok.

Magyarországon 8,37 tonna/hektáros átlaghozamot valószínűsít kukoricából a MARS rendszer, Romániában pedig 7,4 tonna várható egy hektáron. Úgy tűnik, hiány sehol sem lesz a legfontosabb gabonákból. Ami kukorica kiseik a kereskedelemből, azt a búza pótolni tudja.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó