2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Piac

Franciaország belefullad a búzájába: ezt mindenki megérzi Európában

Nagy konkurenciaharc várható a búzapiacon, Európa legnagyobb termelője törheti majd a fejét, hogy hová értékesítsen. A franciák egymagukban Európa teljes exportmennyiségének mintegy háromnegyedét adják.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Nagy búzatermést takarított be idén Franciaország, amit az Agritel 39,2 millió tonnásra becsül. Ez az elmúlt 20 év második legnagyobb eredménye. Most aztán bajban vannak a francia kereskedők, mert ez azt jelenti, hogy rendkívül feszes piaci helyzetben kell 2020 júniusáig mintegy 20 millió tonnát a külpiacokon értékesíteniük, ami Európa teljes várható exportjának háromnegyede. Ebből nagyjából  11,3 millió tonnának Európán kívül kell megtalálni a helyét, ahol nagy tolongás várható a piacon. Nagyjából 5 millió tonna búza Algériát célozza meg, de itt a Baltikumból és Németországból érkező áru is konkurenciát jelent. Afrika szubszaharai övezetében szintén bejáratott piaca van a franciáknak, de idén muszáj lesz egyéb földrészeket is komolyan megcélozniuk.

A búza ára a betakarítás óta már 10 százalékot esett, a további áralakulásra pedig hatással lesz a többi gabonaféle kínálata is.

Pillanatnyilag azt tudjuk, hogy Ukrajna is rekord mennyiségű búzával, több mint 19 millió tonnával fog megjelenni a piacon.  Oroszország idei, 34 millió tonnásra becsült exportja önmagához képest még kevésnek is számít, de ez a legnagyobb tétel, ami bekerül a világpiac körforgásába. Az USA várhatóan 26 millió tonna, Kanada pedig mintegy 24 millió tonnás tételtől akar majd megszabadulni - ami átlagos mennyiségnek számít.

Kukoricából az USA-nak várhatóan  még úgy is 50 milió tonnát meghaladó exportja lesz, hogy az augusztus végi állapotminősítés szerint csak az állomány 55 százaléka kapott jó vagy kiváló minősítést. A másik három nagy exportőr fej fej mellett: Brazília, Argentína és Ukrajna lesz, 30-33 millió tonnás mennyiséggel. Bár ezek a számok nagynak tűnnek, fontos megjegyeznünk, hogy Ukrajna fél millió tonnás pluszát leszámítva most kevesebb kukoricáról van szó, mint amennyit tavaly szállítottak ki a fenti országok.

Magyarországon 8,37 tonna/hektáros átlaghozamot valószínűsít kukoricából a MARS rendszer, Romániában pedig 7,4 tonna várható egy hektáron. Úgy tűnik, hiány sehol sem lesz a legfontosabb gabonákból. Ami kukorica kiseik a kereskedelemből, azt a búza pótolni tudja.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu