2020. február 17. hétfő Donát

Hírek - Piac

Fukushima: egyre több a sugárfertőzött élelmiszer

Japán még mindig a sugárfertőzés veszélyeivel küzd: a Tokyo Electric Power elektromos művek fukusimai atomerőművéből származó radioaktív szennyezés miatt a nameko gombák is rákerültek a sugárfertőzött japán élelmiszerek listájára.
 
 

Mivel jelenleg nincs megfelelő módszerük a sugárfertőzöttség kimutatására, javítaniuk kell élelmiszer-bevizsgáló eljárásaikon, valamint a rizstermést is szigorúan ellenőrizniük kell, még az augusztus végi aratás előtt, hiszen ez legfontosabb táplálékuk.

A fukusimai atomerőműtől 40 km-re levő Szomában szabadban termesztett nameko gomba is szennyezetté vált, a megengedettnél 9-szer több céziumot találtak benne, így ezek fogyasztását is megtiltották, a vizsgálatokat elrendelték.

A helyzet igen súlyos, a kutatások folyamatosak, de eredmények azt mutatják, hogy a sugárzás mértéke az atomerőműtől 360 km-re levő helyekről származó teában, tejben, halban és borjúhúsban is meghaladja a biztonságos szintet. 

A hirosimai egyetem vizsgálata szerint pedig 1000 fukusimai gyermekből minden másodiknak a pajzsmirigyében találtak radioaktív jódot, bár életveszélyesnek nem mondható mennyiségben, de szakértők szerint az élelmiszerekben, levegőben, talajban sokáig fennálló sugárzás rákot okozhat.
a Hiogó prefektúrában lévő Kansai szupermarket-lánc által készített nyilatkozat szerint a szupermarket 30 százalékos részesedést vásárolt a kaliforniai Masami gazdaságban, hogy így láthassa el az üzleteket zöldség-gyümölcs áruval Japánban. Az Európai Unió pedig szigorítani fogja a Japánhoz közeli vizekből és a Csendes-óceán távolabbi részeiből származó import élelmiszerek radioaktivitás-vizsgálatait. A fukusimai reaktor közelében a tengervíz céziumszintje a megengedett 30-szorosa volt a múlt hónapban - írja az atv.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu