Ha tudni akarja, mennyit ér: Ilyen egyszerűen kiszámolható a belföldi búzaár

agrarszektor.hu
Az elmúlt két nap devizapiaci eseményei tonnánként több száz forinttal rontották gabonaértékesítési lehetőségeinket, pedig már úgy látszott, kedvező árak alakulnak ki a Fekete-tenger térségében, így itthon is. Egy kis matek levezeti, hogyan határozza meg a konstancai ár és a forint árfolyama a belföldi búzaárakat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A hét elején a romániai Konstancában új csúcsot ért el a búza ára. Hogy mennyire versenyképes volt még ez a magasabb ár is, azt jól tükrözte, hogy egy nagy tenderen a vevő innen kötött le árut márciusi szállításra és nem Oroszországból. (Az orosz árak emelkedésének hátteréről itt írtunk.) Számunkra ez lehetőséget adhat, hogy a magyar búza, áttételekkel ugyan, de eljusson a tengeren túli piacokra.

Az árak alapján megindult a szállítás a Duna kikötői felé, Konstanca felé hajózható is a folyó. Nem váratlan ezek után, hogy a belföldi búza piaci ára tonnánként 60 ezer forint fölé emelkedett, sőt a kikötőhöz közeli tételekre már 62-63 ezer forintos árakat is hallottunk. A forint erősödése azonban tegnapról mára lerontotta az árat, tonnánként 700-800 forintot esett az elérhető összeg, mert az értékesítési folyamat a kötéskor érvényes árfolyammal tud csak számolni.


Hogyan is számolunk?

A hét elején már 245 dollár/tonna körül voltak az árindikációk Konstancában. A magyarországi kikötők és a tengeri kikötők között kb. 20-25 dollárral szállítási költséggel lehet számolni. A magasabb költség figyelembe vételével a FOB Duna ár így 220 dollár/tonnára adódik, ami a múlt hét végi 280 HUF/USD árfolyammal 61.600 forintot eredményez. A keddi tendereket látva sokan már arra számítottak, hogy akár 250 dollár fölé is emelkedhet még a búza ára, a forint is még mindig 278 HUF/USD szinten volt, így akár a 64 ezer forintos FOB Duna ár sem tűnt lehetetlennek.

Aztán tegnap jött a hidegzuhany: a forint jelentős erősödése majdnem mindazt elvitte, amit a búza piaci árának emelkedése kínált a hét elején: a mai FOB Duna ár már megint "csak" 61.500-62.500 Ft/t között van, mert az árfolyam 273 HUF/USD-ra esett. Így szaladt ki a potenciális eladók zsebéből tonnánként kb. 1.500-2.500 forint.

Hogy lesz-e fordulat a forint árfolyamában, nem tudhatjuk. Várhatunk egy korrekcióra, de most úgy látszik, a múlt heti lehetőségek elmúltak, újra kell számolni, mi mennyiért és hova mehet. Fentebb csak a dollárról szóltunk, de euróból is kevesebbet kapunk most a gabonánkért...

Bidló Gábor, Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?