2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Piac

Hova menjen a magyar búza? Addig örüljünk, amíg a versenytársakat leköti a spanyol piac!

Az európai piacok ismét jó búzatermésről beszélnek, a becslések és elemzések alapján a 2019-es betakarítás mennyisége nagyobb lesz, mint - az egyébként nagyon gyenge - tavalyi volt. Összességében átlagos mennyiségről és minőségről beszélünk. A piaci helyzet azonban korántsem átlagos. Erre figyeljen, amikor megtervezi az exportot!
 
 

A Strategie Grains független piacelemző cég szerint Olaszországban 236 ezer tonnával várható nagyobb búzatermés. Emellett fő versenytársaink közé belépett Horvátország, ahol 31 ezer tonnával több búza várható idén, mint tavaly, ami lehetővé teszi, hogy ugyanakkora exportjuk legyen, mint az elmúlt évben. A számunkra fontos piacra Románia és Bulgária is folyamatosan szállít búzát, a 2018/19-es szezonban az olasz import 23%-át adta ez a két ország, és idén is hasonló nagyságrend várható. Az elemzés szerint a visszaeső olasz import (-154 ezer tonna) közel 25%-a jöhet e két országból. Ha belegondolunk, mennyivel egyszerűbb 15-30 ezer tonnás hajókkal szállítani és a kikötőkből ellátni a vevőket, ez komoly versenyhelyzetet jelent a számunkra.

A magyar exportot alacsonyabbra várják az elemzések – erre a tendenciára már korábban is utaltunk –, így a 2018/19-es szezon összes 2,27 millió tonnás exportja az EU28-ak országaiba nem fog megismétlődni.

Az olasz piac évek óta közel 40%-kal részesedik az összes exportunkból, ami az uniós versenytársak előretörése révén egyre nehezebben tartható.

Másik nagy vevőnk Ausztria. Az osztrák piaci pozíciónk stabilnak látszik, kérdés, mennyi ebből a tranzit és mennyi a tényleges ottani felhasználás. Kereskedői körökben nem ismeretlen a tranzit gyakorlata, de az sem kizárt, hogy a saját termés kerül kivitelre és helyére érkezik a más minőségű és esetleg olcsóbb magyar áru.

A jelenlegi helyzetben ezért is tartom különösen fontosnak, hogy csak előzetesen bevizsgált, megbízható eredmény ismeretében kezdjünk az exportba. Már tudjuk, mire kell figyelni az idén és ez nem kereskedői trükközés, hanem piacvédelem. A belső, malmos eredmények is mutatják, hol lehet a gond. Nem véletlen, hogy egyes régiókban külön is felhívják az átvételkor a figyelmet a fuzáriumtartalomra, de ami még fontosabb, a toxinvizsgálatok fontosságára. Nem csak erről van szó, a hektoliter-tömeggel is lehet probléma, valamint az elmúlt napok csapadékai már a mag belső enzimfolyamatait is befolyásolhatták, így csökkenhet az esésszám is.

A piacaink megtartása érdekében látnunk kell, az EU28-ak belső búzaforgalmában éppen egy átrendeződés zajlik:

Spanyolország felé megy a román és a bolgár export többsége a spanyol import 80%-os (!) növekedése miatt.

Az aszály miatt az ottani termés csak 4,4 millió tonna, ami a több éves átlagtól 1-1,5 millió tonnával, a tavalyitól 2,2 millió tonnával marad el. Ez a helyzet most számunkra kedvező, hiszen így a versenytársak áruja egy ideig kevésbé jelenik meg a hagyományos piacainkon. Az uniós kivitel mellett a tengerentúli exportunk nagy árbevétel-veszteséggel járhat, ezért kell vevőink minden jelzésére azonnal reagálnunk és a keresletet kielégíteni. Egységes és stabil, ellenőrzött minőséggel készüljünk a szállításokra.

Bidló Gábor

Budagabona/Prudens Ceres

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben