Idén drágább lesz a karácsonyfa

agrarszektor.hu
Magyarországon 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat. A karácsonyi szezonban az országban az import áruval együtt mintegy 2-2,5 millió fenyőfát értékesítenek. Az ünnepre értékesített hazai fenyőfák jelentős hányada Vas, Zala és Somogy megyei karácsonyfa-termesztésre szakosodott kertészetből származik. A Magyar Díszkertészek Szövetsége szerint a karácsonyfák áraiban az idén változás várható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai termesztésű vágott lucfenyőnek - mint az egyik legkeresettebb fenyőnek - az ára az utóbbi 3-4-5 év alatt nem változott, eközben a munkabérek mintegy 50 százalékkal emelkedtek. Ez az oka annak, hogy a lucfenyő az idén 20-25, esetenként akár 30 százalékkal is drágább lehet, ára méterenként a 3200 forintot is elérheti. A fenyőket egyedileg beárazva kínálják, a termesztő és a kereskedő közti ármegállapodásban a méterár az irányadó. A közlemény szerint az átlagos eladási ár az ezüstfenyőnél méterenként 5500 forint, a nordmann fenyő méterénél pedig 6500 forint körül mozog, az előző évihez hasonlóan.

Fenyőfatermesztéssel az országban 6-8 nagyobb, 20-30 hektáron termelő gazdálkodó mellett több száz kistermelő foglalkozik, akik csak 1-2 hektáron termelnek. A magyar vásárlók körében országos szinten a lucfenyő áll az első helyen, míg a nordmann és ezüstfenyő a fővárosban és környékén a legkeresettebb. Az import áru főként Dániából és Németországból érkezik, míg a magyar fenyőfa legjelentősebb külföldi piaca Ausztria és Olaszország. A gyökeres, cserepes karácsonyfák a forgalomnak körülbelül 10-15 százalékát teszik ki, a műfenyő pedig kezd kimenni a divatból.


Az idei hosszan tartó meleg, száraz időjárás nem kedvezett a fenyőfáknak, sokan csak többletköltséggel tudták termeszteni azokat. A vágásra szánt luc-, ezüst- és nordmann fenyőket átlagosan 5-10 évig gondozzák, tehát a fenyőfákkal hosszú-hosszú évekig kell foglalkozni, amíg eladásra kerülhetnek. Egy egyhektáros területen körülbelül 9000 fa fér el,ebből 250-300 darabot vágnak ki egyszerre. A leggyorsabban a lucfenyők nőnek, 5-8 évesen szokták kivágni őket; az ezüstfenyőket 6-11 évesen, a nordmannokat pedig csak a nyolcadik évtől értékesítik. A termelők ezért sem dobják szívesen oda fél áron a vevőknek még az utolsó pillanatokban sem, hiszen az elvégzett munka és ráfordítás nem kevés. A műtrágyázás és a vegyszerezés elengedhetetlen, a meleg és száraz nyarakon pedig a rendszeres locsolás is szükségszerű. A termelést figyelembe véve a legnagyobb rizikót a fabetegségek és a forró nyarak jelentik, ez utóbbival egyre inkább számolhatnak a termelők.

Korábban a termelők maguk hordták a fővárosba az áruikat, ma a fenyők nagyobb részét kereskedőknek adják el. Legjelentősebb partnereik a kertészeti árudák, akik vásárlóikat frissen vágott, minőségi áruval szolgálják ki. A karácsonyfa a barkács-, és egyes lakberendezési áruházakban is vevőcsalogató termékké vált, az ilyen típusú láncok nagy mennyiségben vásárolnak import árut is.

(Forrás: MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13