2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Piac

Jövőre készülhet el az észak-alföldi regionális energetikai akcióterv

Az észak-alföldi régióban a megújuló energiaforrások használatának bővítését és az energiahatékonyság növelését célzó akcióterv készülhet el 2014-re - mondta el a regionális energiaügynökség igazgatója egy csütörtöki debreceni konferencián az MTI-nek.
 
 

Vámosi Gábor beszámolt arról is, hogy az ügynökség már elkészítette a regionális energia stratégiát, amely az Észak-Alföldön a napenergia, a biomassza és a geotermikus energia felhasználására épül.

Szavai szerint a régióban hatalmas potenciál van ezekben a megújuló energiaforrásokban, de kihasználtságuk még mindig alacsony. Bár az akcióterv még kidolgozás alatt van, a konkrét ajánlások között megemlítette közösségi fűtőerőművek létrehozását, a termálvíz távfűtésben való felhasználását és a közintézmények napelemmel való felszerelését.

A csütörtöki Regions4GreenGrowth című projekt konferenciáján mintegy 90 külföldi és hazai szakember vitatja meg a régiós energetikai fejlesztési lehetőségeket.

Vámosi Gábor elmondta: a külföldi nonprofit szervezetektől és vállalatoktól érkező javaslatok között a legfontosabb egy zöldenergetikai pályázati rendszer kialakítása és a magántőke bevonása a fejlesztésekbe. A régió kiemelt értéke, hogy Magyarországon csak itt működik energiaügynökség - fűzte hozzá.

A múlt év elején indult és 2014 év végén záruló nemzetközi projekt során a partnerek szakértői tanulmányutakat bonyolítanak egymás régióiba és közösen értékelik ki a lehetőségeket vagy hiányosságokat, majd egy záró jelentésben összegzik a tapasztalatokat.

A programra a 10 ország 15 partnerintézménye 1,8 millió euró uniós forrást nyert, ebből a magyar fél - az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség - 130 ezer eurót használhat fel - közölte Mátrai Melinda projektmenedzser.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu