Jövőre készülhet el az észak-alföldi regionális energetikai akcióterv

agrarszektor.hu
Az észak-alföldi régióban a megújuló energiaforrások használatának bővítését és az energiahatékonyság növelését célzó akcióterv készülhet el 2014-re - mondta el a regionális energiaügynökség igazgatója egy csütörtöki debreceni konferencián az MTI-nek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vámosi Gábor beszámolt arról is, hogy az ügynökség már elkészítette a regionális energia stratégiát, amely az Észak-Alföldön a napenergia, a biomassza és a geotermikus energia felhasználására épül.

Szavai szerint a régióban hatalmas potenciál van ezekben a megújuló energiaforrásokban, de kihasználtságuk még mindig alacsony. Bár az akcióterv még kidolgozás alatt van, a konkrét ajánlások között megemlítette közösségi fűtőerőművek létrehozását, a termálvíz távfűtésben való felhasználását és a közintézmények napelemmel való felszerelését.

A csütörtöki Regions4GreenGrowth című projekt konferenciáján mintegy 90 külföldi és hazai szakember vitatja meg a régiós energetikai fejlesztési lehetőségeket.

Vámosi Gábor elmondta: a külföldi nonprofit szervezetektől és vállalatoktól érkező javaslatok között a legfontosabb egy zöldenergetikai pályázati rendszer kialakítása és a magántőke bevonása a fejlesztésekbe. A régió kiemelt értéke, hogy Magyarországon csak itt működik energiaügynökség - fűzte hozzá.

A múlt év elején indult és 2014 év végén záruló nemzetközi projekt során a partnerek szakértői tanulmányutakat bonyolítanak egymás régióiba és közösen értékelik ki a lehetőségeket vagy hiányosságokat, majd egy záró jelentésben összegzik a tapasztalatokat.

A programra a 10 ország 15 partnerintézménye 1,8 millió euró uniós forrást nyert, ebből a magyar fél - az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség - 130 ezer eurót használhat fel - közölte Mátrai Melinda projektmenedzser.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?