Június elsejével 300 amerikai agrártermék csak büntetővámmal léphet Kína területére

agrarszektor.hu
Több mint 300 élelmiszeripari termék és bő 3 milliárd dollárnyi áruérték júniustól csak nagy nehézségek árán léphet be Kínába. Ez Peking agrárpiacokat érintő válasza Trump újraindított kereskedelmi háborújára. A gabonafélék, a szója és a sertéshús erősen érintett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az érintett áruk listája ugyanaz, amit 2018 augusztusában már egyszer összeírt Kína arra az esetre, ha az USA tovább szélesítené a büntetővámokkal sújtott termékek körét. Az ügy előzménye, hogy május 10-től mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai áru vámtarifáját emelte 10-ről 25 százalékosra az Egyesült Államok, miután a piacliberalizálást célzó tárgyalások meghiúsultak a felek közöt. Kína válaszul 60 milliárdos áruértékre ígért vámemelést. A két nagyhatalom kereskedelmi harca nem csitul, sőt, tovább élesedik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Peking négy vámkategóriába sorolta a pótvámmal érintett árukat: 25,  20, 10 és 5 százalékos kiegészítő tarifával érintett csoportba. Több mint 300 Amerikából érkező mezőgazdasági terméket érint az emelés, ezek összértéke mintegy 3 milliárd dollárt tesz ki. Az intézkedés június elsejével lép életbe. Az érintett termékek köre széles, az állatoktól és állati termékektől kezdve a kertészeti árukon át a gabonaféléket és az olajosmagvakat is érinti, illetve élelmiszer-alapanyagokat, borokat és édesítőket is.


Még nem világos, hogy a vámemelés a kereskedelmi háború melyik fázisához igazodik, a tavaly áprilisi vagy az idei januári tételek lesznek-e  kiindulópontok. A rizs például a januári vámtételhez képest júniustól 35, de 60 százalékos vámterhet is kaphat az USDA kalkulációi szerint. A legrosszabb esetben ugyanis eddig már kétszer is átestek egyes termékek a 25 százaklékpontos vámemelésen.

Így a Kínában tomboló sertéspestis ellenére a friss és hűtött sertéshús júniustól már csak 70 százalékos tarifával lépheti át az országhatárt, de fagyasztva is 62 százalékos a vámteher. A pucolt mandula és mogyoró 50 százalékos vámban részesül. A gabonafélék behozható mennyiségét kvótákkal szabályozzák, a megadott mennyiségen belül 26 százalék vám vonatkozik a búzára és kukoricára, azon felül azonban 90 százalék. A szójababra 28 százalékos tétel vonatkozik júniustól (3 százalékos vámról indult a termék).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?