2019. május 25. szombat Orbán

Hírek - Piac

Kevesebb pulykát eszünk, mint 10 éve

A Magyar Pulykaszövetség évértékelő tájékoztatót tartott. Eszerint a nem túl kiemelkedő év ellenére a hazai ágazat helyzete stabil, amit csak az egyre erősödő európai versenytársak fenyegetnek. Különösen Lengyelország termelésbővülése ad okot az aggodalomra.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az ágazat versenyképességének növelése döntő jelentőségű a jövő szempontjából. Ebben a kérdésben fontos előrelépés volt az áfa-csökkentés, de kulcskérdés lehet az ágazat szempontjából a következő évek támogatáspolitikája is. Ugyanis a globális és az Európán belüli verseny is éleződik.

2004-2008 táján az USA és Izrael után Magyarországa volt a világ harmadik legnagyobb pulykafogyasztó nemzete, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó éves átlagos pulykahús-fogyasztás mennyisége 6,5 kg-ot tett ki. „Az aranyéveknek azonban vége” – fogalmazott Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke. Az Európai Unión belül stagnál a pulykatermelés, ám annak megoszlása jelentősen átalakult. A hagyományosan legnagyobb termelők – Németország, Franciaország – csökkenő tendenciát mutatnak, miközben hatalmas iramban fejlődik Olaszország és Spanyolország termelése. Ám a leglátványosabb fejlődést Lengyelország produkálta: 6 év alatt vált az EU legnagyobb pulykahús-előállítójává: évente több mint 450 ezer tonnás termelésre képesek.

A globális pulykahús-előállításban évek óta változatlanok az erőviszonyok. Európa a világ pulykahús-termelésének mintegy 1/3-át adja, és ezzel a dobogó harmadik fokára fér fel. A legnagyobb termelő az USA több mint 2,7 millió pulykavágással, ezt követi Brazília. Magyarországon a piac koncentrálódik és a termelt mennyiség folyamatosan csökken: a mai 100 ezer tonnás hústermelés a 10 évvel ezelőtti mennyiséghez képest 30 ezer tonnás mínuszt jelent. „Csökkent az egy főre jutó fogyasztás is, jelenleg 4-4,5 kg pulykahúst eszünk meg egy évben” – mondta el Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója. A hazai fogyasztás és az ágazat versenyképességének növeléséhez továbbra is szükség van gazdaságösztönző lépésekre (például a beruházások és fejlesztések támogatása terén), hiszen az árak emelkedésére nincs sok esély.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu