2020. augusztus 12. szerda Klára

Hírek - Piac

Kína jól bevásárolt 2018-ban

Tavaly a kínaiak érezhetően több pénzt fordítottak agrártermékek vásárlására a nemzetközi piacokon, mint egy évvel ezelőtt. A vámstatisztika szerint mintegy 120,4 milliárd euró értékben szállítottak be javakat, ami csaknem 10 százalékos bővülés 2017-hez képest. Nem mindenből emelkedett azonban a behozatal.
 
 

A behozott áruféleségek között továbbra is a legfontosabb árucikk volt a szójabab, bár az USA-val folytattott vámháború miatt szűk 8 százalékkal csökkent az importált mennyiség, így 88 millió tonnát tett ki. Értékben a  zsugorodás mértéke mindössze 4 százalék volt, így összesen 33,5 millárd eurót költöttek erre a termékre.

Importérték tekintetében 45%-os bővüléssel a halászati termékek foglalják el a második helyet (10,58 Mrd euró), a húsféleségeket a harmadik helyre szorítva vissza (10 Mrd euró), amelyek "csak" 15,8%-ot bővültek.

Különösen a marhahús iránti igény ugrott meg: 57%-kal több pénzt fordítottak a beszerzésére, mint 2017-ben -  több mint 1 millió tonnás behozatalról van szó.

A marhahús importértéke 4,2 Mrd euróval új rekordot állított be Kína történetében. Növekedett a beszállított birka- és baromfihús mennyisége is.  Ezzel szemben a sertés helyi túlkínálata és nyomott ára miatt (afrikai sertéspestis)  erre a húsféleségre 6,6%-kal kevesebbet költöttek a külpiacokon (1,83 Mrd euró).

Nemcsak a beszállított szója és sertéshús mennyisége csökkent, de  gabonafélékből is kevesebbet igényelt az ázsiai ország.

Utóbbi termékcsoportban 7,5%-kal csökkentek Kína kiadásai, összesen 6,9 milliárd eurót áldoztak gabonafélékre. Ezzel szemben cukorból 20-kal többet importáltak, a behozott mennyiség elérte 2,8 millió tonnát. A termék globális árcsökkenése miatt mégis 4,6%-kal kevesebbet költöttek cukorra, így 910 millió eurónál megálltak a kiadások.

Tejtermékekből is nőtt a kínai kereslet, 7,8%-kal több árut hoztak be, a teljes mennyiség elérte a 2,74 millió tonnát. Ezen belül a tejpor mennyisége átlagon felül emelkedett (+11 %, 1,3 Mio t). A behozott tejtermékek értéke elérte a 9,4 miliárd eurót, ami 15%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Mindezen felül Kína 25 százalékkal több gyümölcsöt is vásárolt külföldről. Az alkoholos italok (elsősorban sör és bor) behozatala pedig egyenesen 50 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu