Kína hihetetlen összegeket költ a szója és a kukorica termelésének támogatására

agrarszektor.hu
Kína idei célkitűzése, hogy búzából és rizsből megőrizze teljes önellátottságát, valamint fokozza a szója és a kukorica termelését. Ezt gáláns támogatásokkal ösztökéli is. A kínai kormányzat az uniós polgárok számára elképzelhetetlenül nagy összegeket költ a stratégiai szektorok dotációjára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gyakorlatilag befejeződött a kukorica és az egyéb tavaszi növények elvetése Kínában. A vízi erőforrásokért felelős minisztérium várakozásai szerint az idei szezon is száraznak ígérkezik a térségben, az észak-kínai termőkörzetben a nyári időszakban az időjárási anomáliák kockázata is nagyobb az átlagosnál. Kína idei célkitűzése,  hogy búzából és rizsből megőrizze teljes önellátottságát, valamint fokozza a szója és a kukorica termelését. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború azonban nem kedvezett a szója és kukorica vetésének, mivel a kormányzat az utolsó pillanatig halogatta annak eldöntését, hogy melyik kultúrát millyen mértékben támogatja idén. November helyett csak idén döntött arról, hogy

a szója támogatását változatlan szinten hagyja (670 dollár/ha, 190 ezer forint/ha), míg a kukoricáét a duplájára, 223 dollárra (63 ezer Ft/ha) emeli.
190 ezer forint/ha a szója dotációja

Az egyes tartományok ezen felül is támogathatják a termelést. Ha belegondolunk: több mint 41 millió hektáron kell biztosítani a kormányzatnak a kukoricatámogatást, és a szója is több mint 8 millió hektárt foglal el. Az extratámogatás ellenére valamelyest csökkent az alapvetően takarmányozási célra vetett kukorica termőterülete idén, ami a sertéspestisnek köszönhető.

Kína sertésállománya 13 százalékkal zsugorodik idén az afrikai sertéspestis miatt,

374 millió egyedre eshet, ami a sertéshústermelést 5 százalékkal veti vissza - számol az USDA. Pillanatnyilag nem látszik, mikorra térhet magához a szektor a járvány okozta sokkból. Az ágazatot ellátó kukoricatermelés idén 2,3 millió tonnával kevesebb, 255 millió tonna tengerit szolgáltat. Az igény azonban 282 millió tonna lenne, így az import fokozódni fog ebből a terményből. Búzából a 2019/20-as gazdasági évben 131,5 millió tonna teremhet, rizsből pedig 207 millió tonna várható. Mindkettőből önellátó az ország, előbbiből 124 millió tonnára, utóbbiból 145 millió tonnára van szüksége.

Kína sertéshús-termelése az északkeleti régióba összepontosul, távolabb a nagyobb népsűrűségű területektől. Az afrikai sertéspestis terjedését ilyen koncentrált állomány mellett csak a biobiztonsági intézkedések fokozásával lehet megfogni. Ehhez az is szükséges, hogy a takarmányipar is szorosabb vertikális kapcsolatokat építsen ki Kína kukoricaövezetében, ahol a termeléstől a tároláson át a feldolgozásig minden integráltan folyik. Úgy tűnik, a specializáció is elkerülhetetlen: a déli tartományok takarányipara egyre inkább átáll az akvakultúra és a baromfiszektor kiszolgálására, míg az észekkeleti régió takarmányipara az ottani sertéstartóknak szállít.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02