Kongatják a vészharangot - Bruce Lee brutális lehet

agrarszektor.hu
Idén ismét számítani lehet az El Niño jelenség okozta szélsőséges időjárásra a Csendes-óceáni térségben, amely a nagy gabonatermő területeket is érinti. Jelenleg azonban a globális készletek csúcson vannak, miközben a növényi alapanyagú üzemanyagok gyártásának mérséklődésével a kukorica iránti kereslet is csökken, így rövidtávon nem indokolt az áremelkedés. Ezért nem érdemes nagyobb árumennyiségeket készletezni a későbbi áremelkedésre várva.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén ismét számítani lehet az El Niño megjelenésére, amikor az egyenlítői térség óceáni áramlásai megváltoznak, ennek hatására pedig egyes partszakaszokon hatalmas esőzések, míg Afrikában pusztító szárazság alakul ki. A Csendes-Óceán hőmérséklete helyenként már most 2,8 fokkal melegebb az átlagosnál, így az amerikai Óceán- és Légkörkutató Szervezet (NOAA) előrejelzése szerint idén az eddigi egyik legerősebb El Niñóra lehet számítani - ezért is kapta a Bruce Lee nevet. A jelenség a nagy gabonatermő területekre is komoly hatással lehet, amit jól mutat, hogy az eddigi legpusztítóbb, 97-98-as El Niño okozta időjárási katasztrófák és súlyos élelmiszerhiány több tízezrek halálát okozta.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

 

Ha fontos termőterületek esnek ki a művelés alól, az globális szinten is a készletek csökkenését okozza - véli Tresó István, a K&H agrárfejlesztési főosztályának vezetője a bank közleménye szerint. Egyelőre azonban túlzottnak tartja az aggodalmat, mivel a kedvező terméshozamoknak köszönhetően a gabonakészletek - elsősorban a búzánál és a kukoricánál - öt év átlagában a legmagasabb szinten vannak. Ezzel együtt a kereslet is csökkent, hiszen a tartósan alacsony kőolajár miatt a növényi alapú üzemanyagok előállítása pillanatnyilag nem nyereséges, ez pedig érezhetően visszaveti a kukorica iránti igényt.

A téli csapadékmennyiség és a vetések tavaszi állapota alapján jobban lehet majd látni, hogyan alakulnak a jövő évi készletek, egyelőre azonban rövidtávon semmiképpen nem indokolt komolyabb áremelkedés, hiszen a globális készletek gyakorlatilag a következő egy évre fel vannak töltve. Nem érdemes tehát nagyobb mennyiséget bekészletezni arra számítva, hogy később jóval drágábban lehet majd értékesíteni a termést - tanácsolja a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03