2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Piac

Kukorica: az amerikai pánik a tőzsdén keresztül mindenkit elér

Az Egyesült Államokban 34 millió tonna kukorica hiányozhat a raktárakból az idei szezon végén. Évtizedek óta nem volt ilyen gyenge a szezonkezdésük, mint most. Bár másutt nem várható terméscsökkenés, az amerikai pánik a tőzsdén keresztül mindenhová elér. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az ijedtség egészen a betakarításig kitart.
 
 

Az USDA keddi jelentésében jelentősen csökkentette a világ várható kukoricatermését 2019/20-as szezonra. Ez bombahír lehetne, de akik követik az eseményeket, azokat nem lepte meg. A számok mögé nézve látszik, hogy mindez az USA várható termésének kb. 34 millió tonnás csökkenése miatt következett be. Az amerikai farmerek ugyanis júniusra még mindig alig 82 %-on állnak kukoricavetéssel, szemben a korábbi 99 %-os átlaggal. Ezért az USDA meglépte azt, amit az elmúlt közel harminc évben talán csak egyszer tett meg: mind a vetésterületet, mind a várható hozamot alacsonyabbra várják.

Az árak ennek megfelelően Chicagoban nagyon megugrottak, amint az a barchart.com ábráján is látszik. A folyamat immár négy hete tart, és a rossz hírek folyamatos érkezése csak erősíti.

Ami miatt nem árt az óvatosság: az USDA szerint másutt nem csökken a várható termés, sőt Argentínában és Brazíliában emelték is a várható eredményeket. Immár a brazilok 2018/2019-es termésmennyiségét 101 millió tonnára teszi az USDA. A helyi adatok alapján ez még ennél nagyobb is lehet, ők 1,76 millió tonnával emelték a várható termés mennyiségét.

2015 június-júliusában és 2016 júliusában is volt egy hasonló nagy ugrás az árakban, ám ezek néhány hét alatt vissza is tértek egy alacsonyabb szintre, körülbelül oda, hol május közepén voltak. Persze nem biztos, hogy ez most is bekövetkezik, hiszen ha a magas árak miatt csökken az USA versenyképessége a világpiacon, akkor a szűkülő kínálat erőteljes korrekciót hozhat a belpiaci árakban is.

Bidló Gábor, Budagabona Kft.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu