2022. június 27. hétfő László

Hírek - Piac

Külön bank zöld beruházások finanszírozására

Az indiai kormány azt tervezi, hogy külön pénzintézetet hoz létre megújuló energiákba fektetető projektek számára – írja az Economic Times.
 
 

A tervek szerint az új bank elsősorban szél, nap, árapály és egyéb megújuló energiaforrásokból villamos energiát előállító projekteket finanszírozna, hogy a jelenlegi 6000 MW megújuló energia kapacitás idővel megsokszorozódjon.

Az megújuló energiával foglalkozó helyi minisztérium becslései szerint India mintegy 80 ezer MW-nyi zöldenergia potenciállal rendelkezik, ezt kiaknázandó szeretne most a kormány egy „zöld bankot” létrehozni.

Jelenleg a projektek forrását nagyrészt az energiaügyi minisztérium nemzeti zöld energia alapja képezi, melyet a helyileg előállított, valamint az importált szénre kivetett, tonnánkénti 50 rúpiás (220 forint) adóbevételek finanszíroznak.

A tervezett bank az Indiai Megújuló Energia Fejlesztési Ügynökséghez (Indian Renewable Energy Development Agency, IREDA) kapcsolódna, mely egy állami tulajdonban lévő pénzügyi vállalakozás, de még az a megoldás is felmerült, hogy magát az 1987-ben létrehozott, megújuló energiaprojektek támogatására létrehozott IREDA-t alakítják át „zöld bankká”.

Az indiai energiaügyi minisztérium reményei szerint a zöldenergia projektek rendkívül gyors felfutása várható a jövőben, különösen a napenergia ágazatban, melyhez külön finanszírozási forrást kell biztosítani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben