Lánctalpas kombájnnal küzdenek a gazdák az Alföldön

MTI
A megye mintegy 5-6 ezer hektáron átnedvesedett, illetve belvízben álló szántóterületén ebben az évben már nem tudják elvégezni a tervezett betakarítási és talajelőkészítési munkákat a gazdák - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun-Szolnok megyei szervezetének elnöke az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Domján Gergely elmondta: július óta területi átlagban 750-1000 milliméter csapadék hullott az Alföldnek ezen a részén, mely az itt megszokott egész éves mennyiség 150-180 százaléka. A mennyiségnél is nagyobb gondot okoz azonban, hogy az esőzések zöme az év második felében, a szántóföldi növénykultúrák többségének vízigényes növekedési periódusa után érkezett - tette hozzá. Az őszi esők, valamint az új munkaügyi jogszabályok, melyek miatt az év végéig 5 nap kivételével mindenképpen ki kell adni a dolgozók szabadságát, folyamatosan hátráltatták, helyenként meg is akadályozták a talajmunkát és a betakarítást.

A 36 970 hektár közel 96 százalékán learatott napraforgóból a korábban becsülthöz képest kevesebb termés lett és a hozam is gyengébb - 2,38 tonna - az előre jelzett hektáronkénti 2,5 tonnánál. A jelenleg is vízben álló táblarészeket már nem takarítják be. Az idén hektáronként 7 tonnás termésátlagot produkáló kukoricánál még rosszabb a helyzet, helyenként a speciális technika bevetésének két és félszeres költségét is vállalva az elmúlt hetekben már lánctalpas kombájnnal próbálták menteni a menthetőt a gazdák - fogalmazott az elnök. Ám miután többnyire ezek a gépek is elakadtak, a munka nem halad, a legfrissebb adatok szerint a növény 97 123 hektáros megyei termőterületének negyedét még mindig nem tudták learatni.

Hasonlóan jelentős elmaradás mutatkozik a máskor év végére már maradéktalanul befejeződő őszi talajmunkákban is: a közel 130 000 hektáron tervezett mélyszántásból alig 88 000 hektár készült el - közölte. A vetési szándékok ugyanakkor szinte teljes egészében teljesültek: őszi káposztarepcéből 13 335, őszi árpából 30 469, búzából 69 255, míg triticaléból 22 050 hektáron került mag a Bács-Kiskun megyei szántóföldekbe. Gondot itt inkább az okoz, hogy 1144 hektár őszi vetésű növény áll víz alatt, melyek egy részére - várhatóan több száz hektárnyira - pusztulás vár - tájékoztatott a vezető. Domján Gergely szerint amint az időjárás lehetővé teszi, a gazdák pótolni fogják az elmaradt talajmunkákat, ám minél tovább tart a kényszerpihenő, az annál inkább a jövő évi termés rovására megy. Ráadásul egy újabb enyhe tél esetén az idén komoly károkat okozott gombabetegségek és pocokinvázió is további súlyos veszteségeket okozhat 2015-ben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02