2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Piac

Lassult idén a világ szélenergia piaca

A Bloomberg szakosított intézetének (Bloomberg New Energy Finance) legfrissebb elemzése szerint mind az európai, mind az USA szélenergia piaca lassulni fog idén, azonban Kína gyors fejlődése kiegyenlítheti a csökkenést.
 
 

Idén gyengébb évet zár a szélenergia piac, már ami az újonnan üzembe állított berendezések kapacitását illeti. A szárazföldi, és az offshore üzembeállítások együttesen mindössze 37,7 GW-ot tesznek ki idén várhatóan, amely 2 százalékkal alacsonyabb, mint 2009-ben. Várakozások szerint 2011-ben azonban ismét elérheti a 45 GW-ot a bővítés, így 2012-13 között évente átlagosan 48 GW-tal bővülhet a szélenergia kapacitás – derül ki a BNEF elemzéséből. 


Nagy a szórás


Bár az idei üzembeállított kapacitások nagyjából megegyeznek a tavalyival, az egyes régiókat tekintve igen nagy a szórás, mely főként a feltörekvő piacok igen gyors felzárkózásával magyarázható.

Kína idén mintegy 25 százalékkal növeli kapacitásbővítését 2009-hez képest, mellyel elérheti a rekord 14 ezer megawattnyi új kapacitást. Az idei harmadik negyedévben a kínai befektetések összértéke közel a felét tette ki a globális invesztícióknak, melynek köszönhetően a minden második turbinát a világon Kínában helyeznek üzembe. 


Az Egyesült Államokban ennél jóval borúsabbak a kilátások a BNEF előrejelzései alapján: 2009-hez képest ugyanis 39 százalékkal kevesebb új turbinát helyeznek üzembe. A csökkenést továbbra is a válsággal, az alacsonyabb energiaárakkal, valamint a meglehetősen bizonytalan közép-, illetve hosszú távú energiapolitikával magyarázzák a szakértők.

Ami a megújuló energiába történő befektetéseket illeti, az USA továbbra is leigázottnak számít: az idei harmadik negyedévben mindössze 4,4 milliárd dollárt fektettek zöldenergia projektekbe, szemben a második negyedével 5,1 milliárddal.

Alacsonyak maradtak a szélturbina árak


A BNEF évente két alkalommal tekinti át a szélenergia ipari berendezések globális árait. Ez alapján 2010-ben továbbra is alacsonyak maradtak a turbina árak: A 2008-as megawattonkénti 1,79 millió dollárról mostanra 1, 4 millió dollárral mérséklődtek a szélturbinák árai (szállítással együtt). 


Várakozások szerint 2011-ben is folytatódni fog az áresés, miután a gyártókapacitások mindenütt meghaladják majd a keresletet. Ennek is köszönhetően az új kapacitások várhatóan 21 százalékkal emelkedni fognak majd jövőre, zömében Latin-Amerikában és Ázsiában.

Ezen belül az offshore szélparkok kapacitása előrejelzések szerint megduplázódik 2013-ig, elérve az évi 3,3 GW-os bővülést. Ennek zömét Nagy-Britanniában és Németországban állítják majd üzembe.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu