2018. június 23. szombat Zoltán

Hírek - Piac

Lendületes emelkedésben a búza ára

Legnagyobbat a kenyérnek való gabona ára emelkedett az utóbbi időben. A termelők még várnak az értékesítéssel. Talán a tavalyi gyengébb kukoricatermést akarják a búza felkúszó áraival kompenzálni.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Február végén az AKI adatai szerint az egy évvel korábbinál 13 százalékkal magasabb áron forgott az étkezési búza Magyarországon: átlagosan nettó 50 ezer forintért vittek el egy tonnát a termelő telephelyéről. A hamburgi kikötőben most 166,5 eurót ér egy tonna kenyérgabona. A takarmánybúza február végén 47-48 ezer forintért cserélt gazdát hazánkban. Ennek ára kevésbé emelkedett: 8 százalékkal haladta meg 2017 azonos időszakának átlagárát. Hamburgban most 163 eurót adnak egy tonnájáért. Itthon továbbra is gyér a búza kínálata, amit a takarmánygyártók nagyon fájlalnak.

A chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 144-49 dollár/tonna között mozgott február 20. és március 2. között. A párizsi árutőzsdén 153 euró/tonna körüli szintről 156 euró/tonnáig araszolt a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése. A BÉT-en a termény márciusi jegyzését 47,2 ezer forint/tonna áron vezették ki február utolsó tőzsdenapján. A májusi szállítású takarmánykukoricával 48 ezer forint/tonna áron kereskedhettek a pénzügyi befektetők. A termelők az AKI adatai szerint átlagosan 44,5 ezer forint/tonna áron tudták értékesíteni a terményt február második hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 8 százalékkal múlta felül. Pillantnyilag 45 ezer forintot kínálnak a felvásárlók a nagyobb kukoricatételekért.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu