Magyarország élen járhatna a közlekedés zöldítésében

agrarszektor.hu
"Az Európai Unió ugyan elismerte, hogy a bioetanolgyártás technológiai szempontból a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének legfontosabb eszköze lehetne a közúti közlekedésben, az iparág ennek ellenére azzal kénytelen szembesülni, hogy megpróbálják ellehetetleníteni" - mondta Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. alapítója és tulajdonosa Tengelicen. Szerdán második alkalommal rendezték meg Agro Inno Show címmel Magyarország legnagyobb agrárinnovációs szakmai napját csaknem ezer gazda részvételével.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A közlekedési szektorban hatalmas szükség lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, hiszen Európában a kibocsátás majdnem negyede a közlekedési üzemanyagokból származik. A bioetanol az elektromos közlekedéssel együtt képes érdemben és mérhető módon mérsékelni a fosszilis energiahordozók káros hatásait, ehhez azonban a szakpolitikai döntéseket a legújabb és megbízható tudományos eredményekre kellene alapozni.

A többi EU-s tagállamhoz hasonlósan Magyarország is azt vállalta, hogy 2020-ig a közlekedésben felhasznált energiának a 10 százalékát megújuló energiából állítja elő. A Pannonia Ethanol dunaföldvári biofinomítójában gyártott bioetanol 65 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint a fosszilis üzemanyagok, így nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez az egész EU-ban, hiszen a termelés java részét exportálja. A bioetanol ráadásul azonnali megoldást jelent a kibocsátáscsökkentési törekvések valóra váltásához, mindössze a jelenleg alkalmazott 5 százalékról legalább 10 százalékra kellene emelni a bioetanol arányát a benzinben, amit jó néhány EU-s tagállam már meglépett.

Magyarország nemcsak a termelésben, hanem a bioetanol részarányának növelésében is élen tudna járni. A mezőgazdaság már felismerte a bioetanolgyártásban rejlő értékeket, az E10 bevezetése pedig az egyetlen olyan eszköz lenne, amivel valódi - nem csak papíron megvalósuló - eredményeket tudnánk felmutatni az energetikában is.

"A Pannonia Ethanol készen áll arra, hogy még jelentősebben járuljon hozzá a közlekedési szektor zöldítéséhez, és emellett az európai élelmiszerbiztonság növeléséhez a magas fehérjetartalmú állati takarmányával" - mondta Lengyel Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. kereskedelmi vezetője, utalva a bioetanolgyártás során keletkező, az állati takarmányozásban hasznosítható társtermékre. Kifejtette, hogy a mezőgazdasági termelésben még mindig hatalmas potenciál rejlik nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban. Az újonnan kifejlesztett technológiákkal képesek vagyunk felzárkózni úgy, hogy minden érintett iparág profitáljon belőle.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03