2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Piac

Már csak egy hónapig pályázhatnak az energiatudatos vállalkozások - Beindult a Virtuális Erőmű (sajtóközlemény)

Március 6-án, mint ezentúl minden évben - a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából a Parlamentben kerülnek átadásra az Energiatudatos Vállalat címek, valamint az Energiahatékony Vállalat díjak. A pályázatnak keretet adó Virtuális Erőmű Program alapkövét egy éve tették le az IPENERG Egyesülés, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) képviselői.

A vállalkozások energiahatékonyságának segítése érdekében - az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnökségével - októberben meghirdetésre került az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat. A programhoz kis- és középvállalkozásoktól kezdve egészen a multinacionális cégekig csatlakoztak már, amelyek az elismerés mellett szakértői támogatást és hasznos ötleteket is kapnak.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze, számszerűsítse és közzétegye a vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit. A feltöltött adatok olyan tudásbázist jelentenek, amelyek az energiaracionalizálást célul kitűző vállalkozásoknak adhatnak ötleteket, így egyfajta tudásbázisként funkcionál. Másrészt a VEP segít számszerűsíteni és összesíteni a már elért megtakarításokat, így az illetékes állami szervek számára hasznos információforrást jelent a vállalkozási szféra energiahatékonyságáról. Az innen származó adatokat az államigazgatás felhasználhatja az EU felé tett vállalások teljesítésének alátámasztásául, továbbá elemzésük hátteret szolgáltathat a támogatási rendszer korszerűsítéshez is.

A vállalkozások energiahatékonyságában rejlő potenciál a teljes magyarországi energiamegtakarítási lehetőségek egyharmada. Ennek figyelembe vételével történt meg a VEP elindítása 2011. március 7-én, ahol célul tűztük ki, hogy egy 200 MW-nyi erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást regisztrálunk 2020-ig.

A VEP-pel szorosan együttműködő, a hazai vállalkozások energiahatékonyságának előmozdítását megcélzó Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz elsőként csatlakozó hazai vállalkozások a kis- és középvállalkozói szektorból érkeztek - jellemzően termelő- és szolgáltató vállalkozások látták meg a kezdeményezésben rejlő lehetőségeket. A csatlakozó vállalatok, végigmenve a VEP által összeállított szakmai kérdőíven, szembesülnek azzal, hogy milyen széleskörű, beruházást nem igénylő lehetőségek állnak rendelkezésükre energiahatékonyságuk növelésére.

A VEP-hez csatlakozó vállalkozások saját jelen állapotukat csak kevés esetben értékelik átlagon felülinek – szerintük inkább egyáltalán nem, vagy csak átlag alatt teljesítik az öt témakörbe sorolt energiatudatossági követelményeket. Biztató, hogy a megkérdezett KKV-k a jövőre vonatkozóan bátrabban tesznek vállalásokat: túlnyomó többségük az elkövetkező egy évben átlag feletti minősítés teljesítését vállalta a különböző témakörökben, legyen az:

· a vállalati stratégiának és a jelenlegi szervezetnek az energiatudatosság jegyében történő átalakítása,
· az energiafogyasztás múltbeli és aktuális adatainak nyilvántartása és elemzése, vagy
· célok és akciótervek megfogalmazása az energiahatékonyság növelése érdekében, amelyhez
megfelelő erőforrásokat is hajlandóak rendelni.

A VEP-hez történt csatlakozás óta a vállalkozások egyértelműen érzékelik az energiaköltségeik csökkenését. A vállalások teljesítéséhez a legtöbb vállalkozás igényli energetikai szakértő bevonását. A visszajelzések alapján a VEP-be most belépett vállalatok leginkább a bevált gyakorlatok (best practice) összegyűjtését, valamint a korábbi energiahatékonysági intézkedések tapasztalatainak megosztását várják. Ennek érdekében
maguk is vállalják, hogy tájékoztatják egymást, saját munkatársaikat, partnereiket és beszállítóikat az elért sikereikről.

Budapest, 2012. február 02.