Már csak egy hónapig pályázhatnak az energiatudatos vállalkozások - Beindult a Virtuális Erőmű (sajtóközlemény)

agrarszektor.hu
Március 6-án, mint ezentúl minden évben - a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából a Parlamentben kerülnek átadásra az Energiatudatos Vállalat címek, valamint az Energiahatékony Vállalat díjak. A pályázatnak keretet adó Virtuális Erőmű Program alapkövét egy éve tették le az IPENERG Egyesülés, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) képviselői.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vállalkozások energiahatékonyságának segítése érdekében - az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnökségével - októberben meghirdetésre került az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat. A programhoz kis- és középvállalkozásoktól kezdve egészen a multinacionális cégekig csatlakoztak már, amelyek az elismerés mellett szakértői támogatást és hasznos ötleteket is kapnak.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze, számszerűsítse és közzétegye a vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit. A feltöltött adatok olyan tudásbázist jelentenek, amelyek az energiaracionalizálást célul kitűző vállalkozásoknak adhatnak ötleteket, így egyfajta tudásbázisként funkcionál. Másrészt a VEP segít számszerűsíteni és összesíteni a már elért megtakarításokat, így az illetékes állami szervek számára hasznos információforrást jelent a vállalkozási szféra energiahatékonyságáról. Az innen származó adatokat az államigazgatás felhasználhatja az EU felé tett vállalások teljesítésének alátámasztásául, továbbá elemzésük hátteret szolgáltathat a támogatási rendszer korszerűsítéshez is.

A vállalkozások energiahatékonyságában rejlő potenciál a teljes magyarországi energiamegtakarítási lehetőségek egyharmada. Ennek figyelembe vételével történt meg a VEP elindítása 2011. március 7-én, ahol célul tűztük ki, hogy egy 200 MW-nyi erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást regisztrálunk 2020-ig.

A VEP-pel szorosan együttműködő, a hazai vállalkozások energiahatékonyságának előmozdítását megcélzó Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz elsőként csatlakozó hazai vállalkozások a kis- és középvállalkozói szektorból érkeztek - jellemzően termelő- és szolgáltató vállalkozások látták meg a kezdeményezésben rejlő lehetőségeket. A csatlakozó vállalatok, végigmenve a VEP által összeállított szakmai kérdőíven, szembesülnek azzal, hogy milyen széleskörű, beruházást nem igénylő lehetőségek állnak rendelkezésükre energiahatékonyságuk növelésére.

A VEP-hez csatlakozó vállalkozások saját jelen állapotukat csak kevés esetben értékelik átlagon felülinek - szerintük inkább egyáltalán nem, vagy csak átlag alatt teljesítik az öt témakörbe sorolt energiatudatossági követelményeket. Biztató, hogy a megkérdezett KKV-k a jövőre vonatkozóan bátrabban tesznek vállalásokat: túlnyomó többségük az elkövetkező egy évben átlag feletti minősítés teljesítését vállalta a különböző témakörökben, legyen az:

· a vállalati stratégiának és a jelenlegi szervezetnek az energiatudatosság jegyében történő átalakítása,
· az energiafogyasztás múltbeli és aktuális adatainak nyilvántartása és elemzése, vagy
· célok és akciótervek megfogalmazása az energiahatékonyság növelése érdekében, amelyhez
megfelelő erőforrásokat is hajlandóak rendelni.

A VEP-hez történt csatlakozás óta a vállalkozások egyértelműen érzékelik az energiaköltségeik csökkenését. A vállalások teljesítéséhez a legtöbb vállalkozás igényli energetikai szakértő bevonását. A visszajelzések alapján a VEP-be most belépett vállalatok leginkább a bevált gyakorlatok (best practice) összegyűjtését, valamint a korábbi energiahatékonysági intézkedések tapasztalatainak megosztását várják. Ennek érdekében
maguk is vállalják, hogy tájékoztatják egymást, saját munkatársaikat, partnereiket és beszállítóikat az elért sikereikről. 

 

Budapest, 2012. február 02.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58