2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Piac

Már mindenki nyögi a Brexitet - a magyar állateledel-gyártók mindenképp

Magyarország számára a 10. legfontosabb exportpartner Nagy-Britannia, különösen a hobbiállateledel-gyártók számára. A házi kedvencek részére gyártott takarmányok, jutalomfalatok és egyebek az ide irányuló agrárexportunk csaknem ötödét teszik ki.
 
 

Az Európai Unióba irányuló brit export éves szinten 6,8 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, míg az uniós kivitel Nagy-Britanniába csak 0,9 százalékkal, áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az elemzők szerint ezt a font gyengülése okozza.

A brit valuta 2016 júniusa óta 14 százalékkal romlott az euróhoz képest, ami növelte a brit áruk versenyképességét az Európai Unióban.

A szakértők az árfolyam stabilizálódására számítanak az idén, de ha a kilépési tárgyalások újra megrekednek, az ismét negatívan hat majd a kereskedelemre. A Brexit várhatóan 0,5 százalékkal lassítja majd a magyar GDP növekedését is. „Magyarország nagy-britanniai exportja a teljes kivitel 4,6 százalékát tette ki két évvel ezelőtt, ez pedig a GDP közel 4 százalékát jelentette. A magyar gazdaság számára nem közvetlen kereskedelmi veszteségeket prognosztizálunk, hanem azt, hogy a Brexit lassítja az eurózónát, az itteni csökkenő kereslet pedig gyengíti majd a magyar exportot is” – mondta Vanek Balázs, a hitelbiztosító országigazgatója.

Jó biznisz: petfood

A szigetország egyébként jelentős nettóimportőr mezőgazdasági és élelmiszertermékekből, negatív egyenlege mintegy 30 milliárd euró, amelynek négyötöde a többi EU-tagországgal szemben keletkezik. A legnagyobb beszállítók Hollandia, Franciaország, Írország és Németország. Magyarország számára Nagy-Britannia a 10. legfontosabb kereskedelmi partner. 

Több mint 40 millió euró értékben szállítunk ide mezőgazdasági-élelmiszeripari árut, elsősorban hobbiállat-eledelt,

ami az export 18 százalékéát adja. Jelentős még a hús- és hústermékek, a zöldségfélék, a zöldség- és gyümölcskészítmények kivitele is.

Most azonban a font gyengesége miatt a britek kerültek helyzeti előnybe. A szigetország termelői erősen rá vannak utalva az európai piacra: élelmiszerexportjuk 60 százalékát – de például a brit juhágazat húsexportjának 95 százalékát – az uniós tagállamok veszik fel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu