2019. november 13. szerda Szilvia

Hírek - Piac

Már mindenki nyögi a Brexitet - a magyar állateledel-gyártók mindenképp

Magyarország számára a 10. legfontosabb exportpartner Nagy-Britannia, különösen a hobbiállateledel-gyártók számára. A házi kedvencek részére gyártott takarmányok, jutalomfalatok és egyebek az ide irányuló agrárexportunk csaknem ötödét teszik ki.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az Európai Unióba irányuló brit export éves szinten 6,8 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, míg az uniós kivitel Nagy-Britanniába csak 0,9 százalékkal, áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az elemzők szerint ezt a font gyengülése okozza.

A brit valuta 2016 júniusa óta 14 százalékkal romlott az euróhoz képest, ami növelte a brit áruk versenyképességét az Európai Unióban.

A szakértők az árfolyam stabilizálódására számítanak az idén, de ha a kilépési tárgyalások újra megrekednek, az ismét negatívan hat majd a kereskedelemre. A Brexit várhatóan 0,5 százalékkal lassítja majd a magyar GDP növekedését is. „Magyarország nagy-britanniai exportja a teljes kivitel 4,6 százalékát tette ki két évvel ezelőtt, ez pedig a GDP közel 4 százalékát jelentette. A magyar gazdaság számára nem közvetlen kereskedelmi veszteségeket prognosztizálunk, hanem azt, hogy a Brexit lassítja az eurózónát, az itteni csökkenő kereslet pedig gyengíti majd a magyar exportot is” – mondta Vanek Balázs, a hitelbiztosító országigazgatója.

Jó biznisz: petfood

A szigetország egyébként jelentős nettóimportőr mezőgazdasági és élelmiszertermékekből, negatív egyenlege mintegy 30 milliárd euró, amelynek négyötöde a többi EU-tagországgal szemben keletkezik. A legnagyobb beszállítók Hollandia, Franciaország, Írország és Németország. Magyarország számára Nagy-Britannia a 10. legfontosabb kereskedelmi partner. 

Több mint 40 millió euró értékben szállítunk ide mezőgazdasági-élelmiszeripari árut, elsősorban hobbiállat-eledelt,

ami az export 18 százalékéát adja. Jelentős még a hús- és hústermékek, a zöldségfélék, a zöldség- és gyümölcskészítmények kivitele is.

Most azonban a font gyengesége miatt a britek kerültek helyzeti előnybe. A szigetország termelői erősen rá vannak utalva az európai piacra: élelmiszerexportjuk 60 százalékát – de például a brit juhágazat húsexportjának 95 százalékát – az uniós tagállamok veszik fel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu