Már mindenki nyögi a Brexitet - a magyar állateledel-gyártók mindenképp

agrarszektor.hu
Magyarország számára a 10. legfontosabb exportpartner Nagy-Britannia, különösen a hobbiállateledel-gyártók számára. A házi kedvencek részére gyártott takarmányok, jutalomfalatok és egyebek az ide irányuló agrárexportunk csaknem ötödét teszik ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Unióba irányuló brit export éves szinten 6,8 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest, míg az uniós kivitel Nagy-Britanniába csak 0,9 százalékkal, áll az Atradius hitelbiztosító tanulmányában. Az elemzők szerint ezt a font gyengülése okozza.

A brit valuta 2016 júniusa óta 14 százalékkal romlott az euróhoz képest, ami növelte a brit áruk versenyképességét az Európai Unióban.

A szakértők az árfolyam stabilizálódására számítanak az idén, de ha a kilépési tárgyalások újra megrekednek, az ismét negatívan hat majd a kereskedelemre. A Brexit várhatóan 0,5 százalékkal lassítja majd a magyar GDP növekedését is. "Magyarország nagy-britanniai exportja a teljes kivitel 4,6 százalékát tette ki két évvel ezelőtt, ez pedig a GDP közel 4 százalékát jelentette. A magyar gazdaság számára nem közvetlen kereskedelmi veszteségeket prognosztizálunk, hanem azt, hogy a Brexit lassítja az eurózónát, az itteni csökkenő kereslet pedig gyengíti majd a magyar exportot is" - mondta Vanek Balázs, a hitelbiztosító országigazgatója.

A szigetország egyébként jelentős nettóimportőr mezőgazdasági és élelmiszertermékekből, negatív egyenlege mintegy 30 milliárd euró, amelynek négyötöde a többi EU-tagországgal szemben keletkezik. A legnagyobb beszállítók Hollandia, Franciaország, Írország és Németország. Magyarország számára Nagy-Britannia a 10. legfontosabb kereskedelmi partner. 

Több mint 40 millió euró értékben szállítunk ide mezőgazdasági-élelmiszeripari árut, elsősorban hobbiállat-eledelt,

ami az export 18 százalékéát adja. Jelentős még a hús- és hústermékek, a zöldségfélék, a zöldség- és gyümölcskészítmények kivitele is.

Most azonban a font gyengesége miatt a britek kerültek helyzeti előnybe. A szigetország termelői erősen rá vannak utalva az európai piacra: élelmiszerexportjuk 60 százalékát - de például a brit juhágazat húsexportjának 95 százalékát - az uniós tagállamok veszik fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03