2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Piac

Már nem fér be több hús és gyümölcs a kínai kikötőkbe

Tavaly decemberben nagyon ment a biznisz: Kína szinte mindent felvásárolt. A konténerek csak halmozódtak a kikötőkben, de úgy tűnt, ezzel nem lesz semmi baj, fokozatosan értékesítésre kerülhet az áru az országban. Ám ekkor jött a koronavírus, és leállt az élet Kínában. A megrendelt konténerek meg csak jöttek...
 
 

A hosszúra nyúlt holdújévi szünetet követően Chile abban reménykedett, hogy újjáélednek a kínai kikötők, és megindulhat a gyümölcsexport az ázsiai országba. A gyümölcsexportőrök egyesületének elnöke (ASOEX), Ronald Bown Fernandez szerint a szektor képviselői idén mintegy 100 millió dollártól eshetnek el - írja a fruchtnews.com. Tiencsin és Sanghaj kikötőiben ugyanis nagy a zsúfoltság. A konténerek nem a vámolás vagy rakodás lassúsága miatt nem jutnak tovább, hanem azért, mert az utóbbi hetekben leállt Kínában a belső fuvarozás, és óriási mennyiségű konténer halmozódott fel a kikötőkben, melyekben elsősorban fagyasztott hús van.

"Aggódunk a február 15. és március 15. között Kínába érkező gyümölcsök miatt. 1655 konténerről van szó, ebből 872 szilvát tartalmaz, 387 nektarint, 173 cseresznyét, 134 csemegeszőlőt, 59 áfonyát és 30 avokádót" - mondja Bown, aki szerint igyekezni kell alternatív célpiacokat keresni az ázsiai térségben, de legalább a megszokott kikötők helyett másokat választani Kínában. Az exporthoz szükséges dokumentumokat ennek megfelelően gyorsan módosítja a hatóság, és a növény-egészségügyi igazolásokból is elegendő egy másolatot felmutatni.

A chileiek az idén edddig nem csak jóval kevesebb cseresznyét tudtak eladni, de a vártnál alacsonyabb áron is.  Tavaly az utolsó negyedévben a chilei cseresznye még 90 százalékban uralta a kínai piacot, csak október és december között 210 ezer tonnányi áru érkezett ide, míg 2018-ban egész évben 186 ezer tonna. Vagyis egy óriási expanziót követően kell most csalódniuk a kereskedőknek.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu