Már nem fér be több hús és gyümölcs a kínai kikötőkbe

Már nem fér be több hús és gyümölcs a kínai kikötőkbe

agrarszektor.hu
Tavaly decemberben nagyon ment a biznisz: Kína szinte mindent felvásárolt. A konténerek csak halmozódtak a kikötőkben, de úgy tűnt, ezzel nem lesz semmi baj, fokozatosan értékesítésre kerülhet az áru az országban. Ám ekkor jött a koronavírus, és leállt az élet Kínában. A megrendelt konténerek meg csak jöttek...

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hosszúra nyúlt holdújévi szünetet követően Chile abban reménykedett, hogy újjáélednek a kínai kikötők, és megindulhat a gyümölcsexport az ázsiai országba. A gyümölcsexportőrök egyesületének elnöke (ASOEX), Ronald Bown Fernandez szerint a szektor képviselői idén mintegy 100 millió dollártól eshetnek el - írja a fruchtnews.com. Tiencsin és Sanghaj kikötőiben ugyanis nagy a zsúfoltság. A konténerek nem a vámolás vagy rakodás lassúsága miatt nem jutnak tovább, hanem azért, mert az utóbbi hetekben leállt Kínában a belső fuvarozás, és óriási mennyiségű konténer halmozódott fel a kikötőkben, melyekben elsősorban fagyasztott hús van.

EZ IS ÉRDEKELHET

"Aggódunk a február 15. és március 15. között Kínába érkező gyümölcsök miatt. 1655 konténerről van szó, ebből 872 szilvát tartalmaz, 387 nektarint, 173 cseresznyét, 134 csemegeszőlőt, 59 áfonyát és 30 avokádót" - mondja Bown, aki szerint igyekezni kell alternatív célpiacokat keresni az ázsiai térségben, de legalább a megszokott kikötők helyett másokat választani Kínában. Az exporthoz szükséges dokumentumokat ennek megfelelően gyorsan módosítja a hatóság, és a növény-egészségügyi igazolásokból is elegendő egy másolatot felmutatni.

A chileiek az idén edddig nem csak jóval kevesebb cseresznyét tudtak eladni, de a vártnál alacsonyabb áron is.  Tavaly az utolsó negyedévben a chilei cseresznye még 90 százalékban uralta a kínai piacot, csak október és december között 210 ezer tonnányi áru érkezett ide, míg 2018-ban egész évben 186 ezer tonna. Vagyis egy óriási expanziót követően kell most csalódniuk a kereskedőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?