Megérkeztek az első eredmények: ilyen lesz idén a búza minősége

MTI
Jó gabonatermés várható idén az előzetes adatok alapján, és nem kell hiányra számítani a takarmány- és malmi búzákból sem. Az eddig vizsgált minták alapján ugyanakkor az is elmondható, hogy a búza minősége is megfelelő lesz idén. A kukorica és a napraforgó megfelelően fejlődik, és ha marad a kedvező időjárás, akkor akár rekordtermés is lehet belőlük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei szokatlan időjárás miatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Az árpából országszerte vetett 230 ezer hektár legnagyobb részét már betakarították, az aratás napokon belül befejeződhet. Idén 5,2 tonnás termésátlagot várnak a gazdák, ami 1,2 millió tonna termést jelenthet. Az árpa többéves termésátlaga Magyarországon hektáronként 3,3-5,0 tonna közötti, így a várt idei 5,2 tonnás mennyiség kimondottan jónak számít, hiány semmiképpen nem lesz belőle. A Concordia Közraktár Zrt.-hez beérkezett minták zömében elérik a magyar szabványban megkövetelt értékeket. A vizsgált sörárpák minősége megfelelő volt fehérjetartalomban, osztályozottságban és csírázási képességben is.

A repce idei vetésterülete mintegy 270 ezer hektár, és 2,8 tonnás termésátlag várható, ami országos összesítésben 750 ezer tonnányi termést hozhat. A repce várható hozama változó, hektáronként 2,0 és 3,6 tonna közé esett az utóbbi 9 évben, így a hektáronkénti 2,5 tonna átlagosan jó termésnek számít. A Concordia által bevizsgált tételek olajtartalma a tavalyihoz hasonlóan kedvező, jó minőségű. A betakarítást a megdőlt táblák, az eső és magas nedvességtartalom azonban nehezíti.

A búza legnagyobb részét még nem takarították be, az első aratásokból származó minták pedig néhány esetben a betároláshoz túl magas nedvességtartalmat mutattak. A már learatott tételek eredményei alapján mind a takarmány, mind az étkezési búza minősége megfelelt a követelményeknek, és az idén a takarmány-, és malmi búzákból sem kell hiányra számítani.

A sok csapadéknak köszönhetően nagyon szépen fejlődik a kukorica és a napraforgó is. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, akkor az eddigi adatok szerint akár rekordtermés is lehet belőlük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?