2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Piac

Megérkeztek az első eredmények: ilyen lesz idén a búza minősége

Jó gabonatermés várható idén az előzetes adatok alapján, és nem kell hiányra számítani a takarmány- és malmi búzákból sem. Az eddig vizsgált minták alapján ugyanakkor az is elmondható, hogy a búza minősége is megfelelő lesz idén. A kukorica és a napraforgó megfelelően fejlődik, és ha marad a kedvező időjárás, akkor akár rekordtermés is lehet belőlük.
 
 

Az idei szokatlan időjárás miatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. Az árpából országszerte vetett 230 ezer hektár legnagyobb részét már betakarították, az aratás napokon belül befejeződhet. Idén 5,2 tonnás termésátlagot várnak a gazdák, ami 1,2 millió tonna termést jelenthet. Az árpa többéves termésátlaga Magyarországon hektáronként 3,3-5,0 tonna közötti, így a várt idei 5,2 tonnás mennyiség kimondottan jónak számít, hiány semmiképpen nem lesz belőle. A Concordia Közraktár Zrt.-hez beérkezett minták zömében elérik a magyar szabványban megkövetelt értékeket. A vizsgált sörárpák minősége megfelelő volt fehérjetartalomban, osztályozottságban és csírázási képességben is.

A repce idei vetésterülete mintegy 270 ezer hektár, és 2,8 tonnás termésátlag várható, ami országos összesítésben 750 ezer tonnányi termést hozhat. A repce várható hozama változó, hektáronként 2,0 és 3,6 tonna közé esett az utóbbi 9 évben, így a hektáronkénti 2,5 tonna átlagosan jó termésnek számít. A Concordia által bevizsgált tételek olajtartalma a tavalyihoz hasonlóan kedvező, jó minőségű. A betakarítást a megdőlt táblák, az eső és magas nedvességtartalom azonban nehezíti.

A búza legnagyobb részét még nem takarították be, az első aratásokból származó minták pedig néhány esetben a betároláshoz túl magas nedvességtartalmat mutattak. A már learatott tételek eredményei alapján mind a takarmány, mind az étkezési búza minősége megfelelt a követelményeknek, és az idén a takarmány-, és malmi búzákból sem kell hiányra számítani.

A sok csapadéknak köszönhetően nagyon szépen fejlődik a kukorica és a napraforgó is. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, akkor az eddigi adatok szerint akár rekordtermés is lehet belőlük.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu