2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hírek - Piac

Megkezdődött az idei legnagyobb energetikai beruházás Szabadegyházán

Megkezdődött 2011 legnagyobb hazai energetikai beruházása Szabadegyházán, a Hungrana Kft. telephelyén. A környezetbarát biomassza kazánok részben uniós támogatással megvalósuló, több mint hárommilliárd forintos fejlesztése egy közepes megyeszékhely távhőmennyiségét segít megtakarítani amellett, hogy erősíti az éghető anyagokat szállító hazai agrártermelők megélhetési biztonságát.
 
 

Az alapkőletételi ünnepségen Glattfelder Béla, a FIDESZ európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy példaértékű a Hungrana Kft. vezetőinek döntése a minden tekintetben 21. századi energiatermelő blokk megépítéséről. Reményét fejezte ki, hogy más élelmiszeripari cégek is átállnak bioenergia felhasználásra, amivel az import energiát hazai munkahelyekkel lehet helyettesíteni. A képviselő hangsúlyozta, hogy csak a most elkezdődő beruházás 150-160 új munkahelyet jelent a cégen belül, a szállítást végző vállalkozásoknál és a mezőgazdasági termelők körében.

Az Európai Unióban sorra születnek olyan jogszabályok, amelyek arra kötelezik a tagállamokat, hogy növeljék a megújuló energia alkalmazását. Az Európai Bizottság legutóbb azt javasolta, hogy 2020-ban az EU széndioxid kibocsátása 1990-hez képest legalább 80 százalékot csökkenjen, ami az ipari szektorban átlagosan 83-87 százalékot jelentene. Ez nem érhető el másként, csak úgy, hogy az energiatakarékossági és energiahatékonysági intézkedések a megújuló energiaforrások növekvő felhasználásával járnak együtt – hangsúlyozta Glattfelder Béla. – A Hungrana Kft. nagyon komoly lépést tesz most az ország megújuló energia felhasználásának bővítésében, de azt remélem, nem állnak meg ezen a ponton és hamarosan egy napenergia hasznosító rendszer bevezetése következik a cég életében – tette hozzá.

Az EP képviselő beszédében kitért a Magyar Kormány Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében megfogalmazott vállalásaira is. Ezek között kiemelt helyen szerepel a biomassza, amely a teljes megújuló energia közel felét képviseli majd 2020-ra.

A jelenlegi mintegy 800 ezer tonnával szemben 2020-ra 1,2 millió tonna kőolajjal egyenértékű biomassza fűtési célú felhasználását tűzte célul a kormány. Ezzel a beruházással, amely közel 50 millió m³ földgáz kiváltását teszi lehetővé, Magyarország egy évi kötelezettségét teljesíti, ezzel is mutatva, hogy az előírt célszámok teljesíthetők – emelte ki Glattfelder Béla. Hozzátette azt is, hogy a biomassza nem korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, ezért különösen fontos, hogy az új kapacitások az eddig kihasználatlan mező- és erdőgazdasági hulladékok felhasználására összpontosítsanak, illetve a felhasználás hatékonyságának a növelésére, a biomassza felhasználásával kapcsolatban megfogalmazott szigorú fenntarthatósági szabályok betartásával. Lehetővé teszik ezáltal, hogy hazánk az EU által előírt határidő előtt bevezesse a legszigorúbb fenntarthatósági követelményeket.


A Hungrana Kft. Európa legnagyobb kukorica-feldolgozó vállalata, évi egymillió tonna kukoricát vásárol és dolgoz fel, a gabonának minden alkotóelemét hasznosítja. Csakhogy ezek a bonyolult gyártási folyamatok jelentős hő- és villamos energiát fogyasztanak, amit eddig kizárólag földgázból nyert a cég. A környezetbarát biomassza kazánok lehetővé teszik majd egy gázturbina, valamint a szintén fölgáz tüzelésű kazánok leállítását. A beruházást követően a megtakarított fölgáz elegendő lenne Győr város távhőszolgáltatásának ellátására.

Csökkentjük az energia behozatalt, ezáltal a szén-dioxid kibocsátást és a környezeti terhelést, gazdaságosabbá tesszük termelésünket, és biztos munkát adunk több száz embernek, szerintünk ezek a jó válaszok a 21. század kihívásaira – emelte ki döntésük hátterét Dr. Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója. Az új kazánok a kukorica másra nem használható részei mellett sokféle mezőgazdasági hulladékkal is fűthetők: tisztítási hulladékkal, rostaljával, napraforgó héjjal. Számtalan melléktermék is hasznosítható az égetéssel: a kazánokban elég a kukoricaszár, napraforgószár, a kukoricacsutka darálék, de energianáddal és fűrészporral is üzemeltethetők, ami további bevételi forrást jelent a hazai mezőgazdasági termelőknek – tette hozzá.

Az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari cégének természetes cukor és keményítő termékeivel minden nap találkozhatnak, amikor tejtermékeket, péksüteményeket, lekvárokat, üdítőitalokat vásárolnak, vagy ezek papír csomagolását veszik kézbe. A Hungrana Kft. egyik legismertebb terméke az E85 néven is forgalmazott bioetanol üzemanyag, amelyet ma már 400 magyarországi kútnál tankolhatnak az autósok.

A vállalat korábbi fejlesztéseit kizárólag saját erőből valósította meg, a mostani energetikai fejlesztéshez azonban uniós pénzt is megpályázott. Még az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében egymilliárd forintot nyert erre a célra a vállalat beruházást lebonyolító projektcége, a Hungranatrans Kft. A Környezet és Energia Operatív Program „Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásból” című pályázat keretében kapott támogatás mellett több mint 2 milliárd forintot ebben az esetben is saját erőből fedez a Hungrana Kft.

A beruházás ma elhelyezett alapkövét és az építkezést Dékány Árpád Sixtus zirci főapát áldása után vették birtokba a kivitelező IGN Montivo Kft. munkásai. A tervek szerint 2012 áprilisában már az új kazánok termelhetik a hőenergiát a cég üzemeinek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu