Megkezdődött az idei legnagyobb energetikai beruházás Szabadegyházán

agrarszektor.hu
Megkezdődött 2011 legnagyobb hazai energetikai beruházása Szabadegyházán, a Hungrana Kft. telephelyén. A környezetbarát biomassza kazánok részben uniós támogatással megvalósuló, több mint hárommilliárd forintos fejlesztése egy közepes megyeszékhely távhőmennyiségét segít megtakarítani amellett, hogy erősíti az éghető anyagokat szállító hazai agrártermelők megélhetési biztonságát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az alapkőletételi ünnepségen Glattfelder Béla, a FIDESZ európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy példaértékű a Hungrana Kft. vezetőinek döntése a minden tekintetben 21. századi energiatermelő blokk megépítéséről. Reményét fejezte ki, hogy más élelmiszeripari cégek is átállnak bioenergia felhasználásra, amivel az import energiát hazai munkahelyekkel lehet helyettesíteni. A képviselő hangsúlyozta, hogy csak a most elkezdődő beruházás 150-160 új munkahelyet jelent a cégen belül, a szállítást végző vállalkozásoknál és a mezőgazdasági termelők körében.

Az Európai Unióban sorra születnek olyan jogszabályok, amelyek arra kötelezik a tagállamokat, hogy növeljék a megújuló energia alkalmazását. Az Európai Bizottság legutóbb azt javasolta, hogy 2020-ban az EU széndioxid kibocsátása 1990-hez képest legalább 80 százalékot csökkenjen, ami az ipari szektorban átlagosan 83-87 százalékot jelentene. Ez nem érhető el másként, csak úgy, hogy az energiatakarékossági és energiahatékonysági intézkedések a megújuló energiaforrások növekvő felhasználásával járnak együtt - hangsúlyozta Glattfelder Béla. - A Hungrana Kft. nagyon komoly lépést tesz most az ország megújuló energia felhasználásának bővítésében, de azt remélem, nem állnak meg ezen a ponton és hamarosan egy napenergia hasznosító rendszer bevezetése következik a cég életében - tette hozzá.

Az EP képviselő beszédében kitért a Magyar Kormány Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervében megfogalmazott vállalásaira is. Ezek között kiemelt helyen szerepel a biomassza, amely a teljes megújuló energia közel felét képviseli majd 2020-ra.

A jelenlegi mintegy 800 ezer tonnával szemben 2020-ra 1,2 millió tonna kőolajjal egyenértékű biomassza fűtési célú felhasználását tűzte célul a kormány. Ezzel a beruházással, amely közel 50 millió m³ földgáz kiváltását teszi lehetővé, Magyarország egy évi kötelezettségét teljesíti, ezzel is mutatva, hogy az előírt célszámok teljesíthetők - emelte ki Glattfelder Béla. Hozzátette azt is, hogy a biomassza nem korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, ezért különösen fontos, hogy az új kapacitások az eddig kihasználatlan mező- és erdőgazdasági hulladékok felhasználására összpontosítsanak, illetve a felhasználás hatékonyságának a növelésére, a biomassza felhasználásával kapcsolatban megfogalmazott szigorú fenntarthatósági szabályok betartásával. Lehetővé teszik ezáltal, hogy hazánk az EU által előírt határidő előtt bevezesse a legszigorúbb fenntarthatósági követelményeket.

A Hungrana Kft. Európa legnagyobb kukorica-feldolgozó vállalata, évi egymillió tonna kukoricát vásárol és dolgoz fel, a gabonának minden alkotóelemét hasznosítja. Csakhogy ezek a bonyolult gyártási folyamatok jelentős hő- és villamos energiát fogyasztanak, amit eddig kizárólag földgázból nyert a cég. A környezetbarát biomassza kazánok lehetővé teszik majd egy gázturbina, valamint a szintén fölgáz tüzelésű kazánok leállítását. A beruházást követően a megtakarított fölgáz elegendő lenne Győr város távhőszolgáltatásának ellátására.

Csökkentjük az energia behozatalt, ezáltal a szén-dioxid kibocsátást és a környezeti terhelést, gazdaságosabbá tesszük termelésünket, és biztos munkát adunk több száz embernek, szerintünk ezek a jó válaszok a 21. század kihívásaira - emelte ki döntésük hátterét Dr. Lengyel Attila, a Hungrana Kft. ügyvezető igazgatója. Az új kazánok a kukorica másra nem használható részei mellett sokféle mezőgazdasági hulladékkal is fűthetők: tisztítási hulladékkal, rostaljával, napraforgó héjjal. Számtalan melléktermék is hasznosítható az égetéssel: a kazánokban elég a kukoricaszár, napraforgószár, a kukoricacsutka darálék, de energianáddal és fűrészporral is üzemeltethetők, ami további bevételi forrást jelent a hazai mezőgazdasági termelőknek - tette hozzá.

Az ország egyik legnagyobb élelmiszeripari cégének természetes cukor és keményítő termékeivel minden nap találkozhatnak, amikor tejtermékeket, péksüteményeket, lekvárokat, üdítőitalokat vásárolnak, vagy ezek papír csomagolását veszik kézbe. A Hungrana Kft. egyik legismertebb terméke az E85 néven is forgalmazott bioetanol üzemanyag, amelyet ma már 400 magyarországi kútnál tankolhatnak az autósok.

A vállalat korábbi fejlesztéseit kizárólag saját erőből valósította meg, a mostani energetikai fejlesztéshez azonban uniós pénzt is megpályázott. Még az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében egymilliárd forintot nyert erre a célra a vállalat beruházást lebonyolító projektcége, a Hungranatrans Kft. A Környezet és Energia Operatív Program "Helyi hő és/vagy hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásból" című pályázat keretében kapott támogatás mellett több mint 2 milliárd forintot ebben az esetben is saját erőből fedez a Hungrana Kft.

A beruházás ma elhelyezett alapkövét és az építkezést Dékány Árpád Sixtus zirci főapát áldása után vették birtokba a kivitelező IGN Montivo Kft. munkásai. A tervek szerint 2012 áprilisában már az új kazánok termelhetik a hőenergiát a cég üzemeinek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55